Almanach

2021.12.19. 11:30

Nem csak a fejlesztés a fontos Kétyen, számítanak a kapcsolatok is

A Tolna megyei község vezetősége nem tétlenkedett a pandémia alatt sem, töretlenül nyújtották be pályázataikat, melyeket többnyire meg is nyertek. Kéty történetének legnagyobb beruházása is megtörtént. Régi iskolájukat korszerűsítették, ami ennek köszönhetően új közösségi épülete lesz a településnek.

Farkas Eszter

Gödrei Zoltán elmondta, új közösségi épületük energetikai korszerűsítése megtörtént, 2022 tavaszán tervezik az átadást Fotó: Mártonfai Dénes

Tekintélyes összeget, közel hatvanmillió forintot nyert Kéty önkormányzata régi iskolájuk energetikai korszerűsítésére. A pályázatnak köszönhetően megtörtént az épület azbesztmentesítése, új héjazatot alakítottak ki, valamint napelemparkot is telepítettek a tetőre. Ebből az összegből nemcsak a födém, de a létesítmény külső szigetelését is meg tudták oldani, valamint új nyílászárókat szereltek be és korszerűsítették fűtésrendszerüket is, az akadálymentesítés folyamatban van. Új közösségi terük nyugdíjasklubjuknak, a Kétyi Székely Hagyományőrző Egyesületnek és a Vöröskeresztnek is otthont fog adni. Az ünnepélyes átadást 2022 tavaszára tervezi a község vezetősége. 

Szintén hatalmas összegre pályáztak, mintegy százharmincmillió forintot nyertek csapadékvíz-hálózatuk rekonstrukciójára. A Kossuth Lajos utcában és a Hegedűs Gyula utcában történik majd a víz­elvezető árkok és hidak újjáépítése. A község kül- és beltéri útjainak és járdáinak felújítására szintén nyertek, további hatvanmillió forintot. 

2022. február elsejétől falugondnoki szolgálat működik a faluban. A helyi sportegyesület adja majd használatba kisbuszát a szolgálatnak. A jövőben az önkormányzat szeretne saját buszt vásárolni, erre pedig a Magyar Falu Programban kíván pályázatot benyújtani. 

A kétyiek büszkék testvértelepüléseikkel kötött barátságaikra. – Idén november 16-án ünnepeltük huszonöt éves barátságunk évfordulóját a felvidéki Érsekkéttyel, amin Farkas Attila polgármester vezette a delegációt. A jubileumi találkozó alkalmából egy kézzel faragott táblát is kaptunk ajándékba – mondta el Gödrei Zoltán, Kéty polgármestere. Testvértelepüléseikkel szeretnének jó kapcsolatot kiépíteni. A lengyelországi Kęty-en és a felvidéki Érsekkétyen kívül a cseh Brezova-val terveznek megállapodást kötni. 

Programokban sem szenvedtek hiányt, a jelenlegi helyzetből próbálták kihozni a legtöbbet, így először anyák napi rajzpályázatot hirdettek, amelyre főleg óvodás és kisiskolás korú gyerekek jelentkeztek. Az önkormányzat és a Gyermekmosoly Alapítvány „Az én anyukám” című közös pályázatán induló minden jelentkezőt egyformán jutalmaztak. Ősszel folytatódott rajzpályázatuk „Helló ősz” címmel. 

Júliusban megrendezték a hagyományos Kolbásztöltő Fesztivált. Október másodikán tartották a szintén tradicionális szüreti vigadalmat, melyen népviseletben vonult fel a falu apraja és nagyja. A nemzetközi program a „Szüreti napok a baráti együttműködés 25. évfordulójának jegyében” címet viselte, melynek célja a Kárpát-medence magyar települései közötti együttműködésének és a helyi és nemzetközi hagyományok ápolásának méltó megünneplése volt. 

Az összeállítás megjelenését támogatta Kéty Község Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában