Nem csökkennek a veszteségek, hiába létezik az oltási lehetőség

Az idei immár a második karácsonyunk, amikor a koronavírus-járvány beárnyékolja az ünnepet. Tavaly ilyenkor nagyon vártuk a védőoltást, attól vártuk a megoldást. Idén annyiból jobb a helyzet, hogy sokan éltek ennek a lehetőségével. De sajnos sokan vannak, akik nem. Még mindig sok a veszteségünk, bár az elmúlt napokban csökkent az új fertőzöttek száma, írta naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos.

Mauthner Ilona

Már választani lehet a vakcinák közül, a felnőttek után már a gyermekeket is oltják Fotó: Mártonfai Dénes

A világjárvánnyal kapcsolatos szlogenek már a könyökünkön jönnek ki, és sokaknál mégsem érik el a céljukat, nem jön létre a remélt, az elvárt hatás, az oltás felvétele. Járvány- és oltássüketség állapotába került a társaság 10–20 százaléka. Az élet hétről hétre beigazolja az állításokat. Az elhunytak listája tényszerű, magáért beszél – írta a járványról szóló naplójában dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. 

– Az átlagéletkor változatlanul magas. Ennek ellenére kétféle aggasztó tény olvasható ki a listából. Az „alapbetegség nem ismert” jelzés, azt jelenti, hogy az egészséges emberek is veszélyben vannak, ha oltatlanok. A vírus okozta halál derült égből villámcsapásként sújt le, addig egészséges emberekre. Sokan évtizedeken keresztül vigyáznak az egészségükre és őket is kicsinálja a vírus, ha oltatlanok. Emellett kis számban, de van a halottak között 17-től 50 évesig minden korosztályból. Nem kell ahhoz öreg immunrendszer, hogy a vírus legyőzze az embert. A fiatalok is esendők. A helyzet rémisztő. Naponta teszik fel a betegeim a kérdést: „mi legyen a harmadik oltással?” Mindenki a saját fülével szeretné hallani, hogy neki is szüksége van az emlékeztető oltásra. Én személy szerint nyugodtabb vagyok, ha a védettségemet maximumra járatom, mert a vírus itt van velünk és még most is terjed.

Mivel és mikor oltassam magam kérdésre kapásból válaszolok. Egyszer, vagy kétszer oltotton átvészelt betegség után három hónapig nem fordul elő újabb koronás fertőzés, ők várhatnak az oltás felvételével. Oltatlanokat a betegség lezajlása után azonnal vagy tíz nap múlva már érdemes oltani. Kit mivel oltok? Megkérdezem, hogy mit kapott és mit szeretne. A Pfizeresek egy része Janssent kap. Jellemzően erős az oltási reakció, ezért aki emlékeztetőnek is Pfizert kér, ilyenkor harmadiknak is Pfizert adok. Modernások többsége ragaszkodik a Modernához. Két Sinopharm után pedig Pfizert javaslok. Fontos üzenet, hogy az ünnepek, a családi összejövetelek miatt törekedjünk a maximális oltottságra. Akit a napokban beoltunk, azok szentestére elfelejtik az oltási reakciót és a szilveszteri óévbúcsúztatóra már védettek lesznek. A fiatalok miatt izgulok, mert kevés az oltott és nagy bulik lesznek. Védettség híján veszélybe sodorják egymást és ötven fertőzöttre esik egy áldozat. Kicsit olyan ez, mint az orosz rulett. 

– Már csökkent az egy napra eső pozitív tesztek száma, de nem volt olyan rendelés a héten, amikor öt alatt lett volna az esetszám. Természetesen más kórokozók is okoznak légúti megbetegedéseket. 

Pfizert oltottam harmadiknak egy fiatalasszonyon, aki harmadik napon felhívott, hogy nagyon lázas. Tudtam, hogy nem az oltástól, behívtam vizsgálatra, mert többfajta lázas betegség van a világon. 

Gyorsteszttel kezdtem és pozitív lett. Magyarul, lappangási szakban beoltottam a koronavírusos beteget. Elárulom, a szakma szerint ez nem számít ritkaságnak. Milyen következményekkel jár ez az egybeesés? Semmilyennel, a betegség nem lesz súlyosabb az oltástól. A védőoltás nem árt, csupán nem hat. Megnyugtattam a beteget, aki már azóta meg­gyógyult. Láthatóan a negyedik hullám új és újabb helyzet elé állít mindenkit. 

– Nálunk, a megyében is úgy alakul a járvány, ahogy Szlávik János mondta. Az oltatlan fiatalok közt terjed, többen kerültek súlyos állapotba, többen kerültek légzési elégtelenséggel kórházba. Mivel egyébként egészséges emberekről volt szó, általában hét–tíz nap alatt javult az állapotuk. Sajnos tragikus végű fertőzés is történt. A városban sokan vagyunk, akit megvisel a tragédia. Együttérzek a családdal. A történtekre nem találok szavakat, annyira lesújtó a halála. Harmincas, életerős, dolgos, józan életű fiatalt vesztettünk el a betegség tizedik napján. Kisgyerekei már hiába várják haza. Összetartó család, de az elkülönítés okozta helyzet nehezítette az állapotromlás felismerését. Ismert az a lélektani folyamat, hogy a férfiak egyik része úgy utasítja el a betegségeket, hogy nem vesz tudomást róla. Foglalkoztatta az oltás felvételének gondolata, de nem szánta el magát. 

– Tavaly ilyenkor az oltóanyagra úgy vártunk, mint a Messiásra. Az első hullámban sok, szívemhez közelálló embertársamat vesztettem, vesztettük el. Meghalt a kollégám, akivel harminc évet dolgoztam együtt. Meghalt a papunk, aki életem, életünk minden fontos és emlékezetes mozzanatát végigkísérte. Ők nagyon félték a vírust és várták az oltást, de a kór előbb végzett velük, minthogy védettségre tehettek volna szert. Most hozzáférhető mindenféle oltás, csak elhatározás kérdése, hogy ki, mikor, hol és mit vesz fel. Mondhatom, hogy válogathatunk, mint tót a vadkörtében. Nincs ebben semmi csel, a védőoltás favorizálásában a tudomány egységes a világ minden pontján. 

– Túl a negyedik hullám derekán, a járvány további enyhülését remélve várom karácsony csodáját. A lényeg az idén sem marad el, kis Jézus megszületik és értünk emberré lesz. Készülök arra, hogy átéljem azt a mérhetetlen szeretetet, amiből mindenkinek jut, aki keresi Jézust és szívébe fogadja az Istent. 

Alap nélküli kételyek

Mindig voltak áltudományos nézetek, de hangjuk és befolyásuk egyre kisebb lett a megismerés kitejesedésével – írta az orvos. – Mindig voltak emberek, akik többet és mást gondolnak magukról, mint ami bennük van. Minden alapot nélkülöző kérdés a magabiztosak immunrendszerének kifogástalan működése. Ez a fajta elbizakodottság az egóból fakad. Az egészségért naponta dolgozni kell, helyes táplálkozás, mozgás, optimális szellemi és fizikai terhelés, pozitív lelki beállítódás, elegendő mennyiségű és minőségű alvás mellett szükséges az oltások ismétlése, az immunválasz megerősítése. Ha ezt mind kipipáltuk, akkor sem bízhatjuk el magunkat, mert van az a vírusmennyiség amikor bárki elkapja a fertőzést. Hát ilyen esetekkel is találkoztam. Háromszor oltott férfi jött a rendelőbe enyhe panasszal, náthával és torokfájdalommal. Munkahelyén többen voltak koronások és kis helyiségben egymás mellett dolgoztak. Pozitív lett a tesztje. Alig hitte el az eredményt. Három napig tartott a betegsége, de persze karanténban maradt. Az oltottak enyhe megbetegedés formájában esnek át a fertőzésen.

Covid–19-fertőzöttek száma a megyében

December 15.: 25.403
December 17.: 25.636
December 20.: 25.852
forrás: koronavirus.gov.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában