Megemlékezés

2022.01.09. 19:57

A 114 éve született Wass Albertre emlékeztek Bonyhádon

Megemlékezést tartottak Wass Albert születésének évfordulóján Bonyhádon. Nagy sikere volt az ehhez kapcsolódó rajzpályázatnak, több mint százötven mű érkezett be.

Farkas Eszter

Fotó: Mártonfai Dénes

Wass Albert író, költő születésének 114. évfordulója alkalmából emlékeztek meg a tiszteletére emelt szobornál Bonyhádon január 8-án, szombaton, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ előtt. 

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen Füleki Zsófia, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója adta elő Wass Albert Tél című versét. Ezt követően Tóth Bence, az I. Béla Gimnázium történelem-földrajz szakos tanára tartotta meg ünnepi beszédét.
 

 – Tizenhét esztendővel ezelőtt Bonyhádon néhány ember mert nagyot álmodni. Az álmot pedig tett követte és azóta ékesíti városunk egyik forgalmas terét Wass Albert szobra. Büszkén hirdeti, hogy ha a magyar emberek összefognak, nincs oly erő, mely útjukat állhatná – emelte ki a gimnáziumi tanár.
 

Tóth Bence beszédében idézett a költő ikonikussá vált Üzenet haza című verséből is. Az örök érvényű igazságokat a legjobban maga az író fejezte ki alábbi sorával: „A víz szalad, de a kő marad. Marad.” Mennyi mindenre igaz ez a rövid kis idézet, erkölcsi normákra, emberségre, emberiességre és a magyarságra, tette hozzá az ünnep szónoka. 
 

Tóth Bence Wass Albert hazaszeretetét külön kiemelte: – Mindannyian fontosak vagyunk, akár külföldön, akár idehaza harcolunk, dolgozunk, élünk a nemzetért. Ahogyan Wass Albert írta „Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted?” 
 

Az emléknaphoz kötődően hagyományosan rajzpályázatot is hirdettek, immár tizenhetedik alkalommal. A zsűri két tagja, Stekly Zsuzsa zománcműves és Bükösdi Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium történelem, olasz, rajz és vizuális kultúra szakos tanára nem voltak egyszerű helyzetben, mivel több mint százötven fantáziadús alkotás érkezett. Magyar Klaudia, a művelődési központ kulturális szervezője arról tájékoztatta lapunkat, hogy az idei évben Wass Albert A csodaszarvas című mondája és a Tavak és erdők könyve – Második mese című írása alapján alkották meg a gyerekek rajzaikat. 

A kiállítást Szabó László a Wass Albert törzsasztal alapító tagja nyitotta meg. A rajzpályázat eredményhirdetésén alsós, felsős és középiskolás kategóriában hirdettek eredményt. Az alsó tagozatosok közül Klein Zsófia, a felső tagozatosok közül Kerekes Kata, míg a középiskolások közül Rónai Lilla lett az első helyezett. Emléklapot vehettek át a különdíjasok huszonnégyen a helyezetteken kívül Juhász Józsától a művelődési központ igazgatójától. A tárlatmegnyitóján a Bartók Béla Zeneiskola diákjai, valamint Siklósi Krisztián működött közre. 
 

A gyerekek alkotásait január 31-ig lehet megnézni a művelődési központ előtéri ablakain. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában