Vince-napi hagyományok

2022.01.24. 11:30

A dombóvári kertbarátok mindent megtettek a bőséges szőlőtermés érdekében

Az idén ötvenéves Dombóvári Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Szabó Zoltánnál, Kelemen Sándornál és Varga Péternél is megvizsgálták a levágott vesszőt, és mindent megtettek a gazdag szőlőtermés érdekében.

Az év első boros ünnepén igen szép idő volt a reggeli havazás után. Páldi Ede, az egyesület elnöke ismertette a jeles napra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Úgy tartják, hogy ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis a hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis, ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont, ha száraz, a pince üres marad. Tehát az olvadó hó reményeik szerint gazdag termést ígér 2022-ben nyugtázták örömmel a jelenlévők.

Miután megkóstolták a házigazda borát, véleményezték a nedűt kezdődhetett a munka szombat kora délután, a metszés, majd az szőlőtőke öntözése megszentelt borral, végül a megfelelő mennyiségű borfogyasztás. A lemetszett szőlővesszőket ilyenkor beviszik a melegre, kancsóba teszik. Ebből az első metszetből a gazdák hasznos információhoz jutnak, a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen lesz az idei termés. A gyakorlott szőlősgazdák megvitatták a metszés szabályait, gyakorlatát és sok hasznos információt osztották meg egymással. Egy biztos a szőlő gondozása, művelése egész embert kíván az év minden szakaszában, ha jó minőségű bort szeretnénk az asztalra tenni. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, Szekszárdon a Dicenty Dezső Kertbarát Kör tartott Vince-napi borünnepet az elmúlt hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában