Képviselő-testület

2022.01.31. 20:16

A közgyűlés ülésén is érezhető volt, hogy elkezdődött a kampány

Interpellációk, a városért folytatott viták jellemezték Szekszárd közgyűlésének hétfői ülését, de érződött az is, hogy megkezdődött a választási kampány.

Szepesi László

A Fidesz-frakció. A vezető (balról második), Máté Péter javaslatának megfelelően fi zet a város a Volánnak. Mellette Kővári László és Móra Viktória képviselők. Fotó: Mártonfai Dénes

A tanácskozás kezdetén, még a napirend szokásos elfogadása előtt Gyurkovics János alpolgármester a közgyűlés nevében megköszönte sok évtizedes gyógyító munkáját a nyugdíjba vonuló dr. Horváth Gábor gyermekorvosnak.

A napirend a decemberi közgyűlésre érkezett interpellációkra adott válaszokkal kezdődött. Murvai Árpád a város negatív fejlődéséért a polgármestert is hibáztató beadványára az Ács Rezső polgármestertől írásban kapott választ nem fogadta el.

Egy másik ÉSZ-es képviselő, Illés Tamás sem tartotta megfelelőnek a mozgásában és beszédében akadályokkal küzdő polgármester tevékenységét. A választ ő sem fogadta el. Viszontválaszában elmondta, kifogásolta a városvezető aláírását, s azt, hogy esetenként aláírás-bélyegzőt használ.

Gulyás Róbert a közvilágítás hibáinak lassú kijavítása miatt interpellált, s a kapott választ ő sem találta elfogadhatónak. A válaszokat egyébként az ÉSZ-es többségben jelenlévő képviselőtestület sem fogadta el.

A napirend második pontja a közgyűlés idei munkatervéről szólt. Az  előterjesztést az ÉSZ-es képviselők annyiban módosíttatták, hogy a város intézményei, cégei idén negyedévenként számoljanak be tevékenységükről.

Levették a napirendről a polgármester illetményének megszavazását. Az alpolgármester illetménye ennek 70 – 80 százaléka. A Máté Péter vezette pénzügyi bizottság 90 százalékot, Bomba Gábor, a gazdasági bizottság elnöke pedig a minimumot, 70 százalékot javasolt, s a közgyűlés az utóbbit fogadta el.

Hosszan vitáztak a képviselők az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjainak és póttagjainak megválasztásáról az Országgyűlési Egyéni Választási Irodát vezető dr. Gábor Ferenc jegyző  javaslatáról. Egyeztetni kellett volna a frakciókkal, mondták többen is az ÉSZ frakciójából, egyik képviselő pedig, neveket nem, csak foglalkozásukat sorolva a jelöltek személyét kifogásolta. 

A jegyző szerint a politikai pártoknak – mint jelölő szervezeteknek – van lehetőségük további tagokat delegálni a bizottságba, az viszont aggályos lenne, ha a választások tisztaságán és jogszerűségén őrködő Országos Egyéni Választási Bizottság választott tagjait is pártpolitikai alapon döntenék el. A közgyűlés 5 igen, 7 nem és 1 tartózkodással az előterjesztést elvetette.

Megszavazták a képviselők, hogy a város a kialkudott egyesség szerin fizesse meg a VOLÁNBUSZ Zrt-nek a helyi menetrend szerinti autóbusszal történő személyszállításért 2018 óta fennálló tartozást. Itt a Máté Péter Fidesz frakcióvezető által javasolt módosítást fogadták el, ami alapján a tőketartozást megfizeti a város, de a kamatokat nem.

Tárgyaltak a képviselők Szekszárd utcáinak téli síkosságmentesítéséről, a járdaépítést segítő pályázatról, illetve, hogy abból a pénzből a város belső vagy szélső utcáiban építkezzenek. Megszavazták a képviselők az orvosi ügyeleti díjakat, s végül egy újabb interpelláció következett.

Ezt Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér Bomba Gáborhoz intézte, mert elkeserítették képviselőtársának az uszoda beruházással kapcsolatos valótlan állításai, melyekkel azt terjesztette, hogy határozat van az építővel kötött szerződés megszüntetéséről.

Bomba Gábor majd negyedórán át beszélt az általa vezetettuszodabizottság megállapításáról. Az interpelláló viszont hivatkozva arra, hogy a válaszadó is mondta, közgyűlési döntés a megszüntetésről nem született és így Bomba Gábor szerinte félrevezette a szekszárdi lakosságot, a választ nem fogadta el, ahogy a közgyűlés tagjai sem. A kérdést a Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottság vizsgálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában