Önellátó lesz hazánk a villamosenergia-ellátás terén

2022.01.17. 18:27

A paksi atomerőműbe látogatott Szijjártó Péter

Hamarosan hazánk is azon kevés ország közé tartozhat, amely önellátó a villamosenergia-ellátás terén, jelentette ki Szijjártó Péter, aki hétfőn tett látogatást a Paksi Atomerőműben. A külgazdasági és külügyminiszter megtekintette a leendő 5. és 6. blokk helyét is, ahol már zajlanak az építés előkészületei.

TEOL

Szijjártó Pétert Süli János kalauzolta végig a paksi atomerőműben. (Fotó: Facebook/Szijjártó) Péter

Magyarország a Paksi Atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, amit kevés ország mondhat el magáról – közölte a Paksi Atomerőműben tett látogatását követően, hétfőn kora délután Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminisztert Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter, Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs vezetője, valamint Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató fogadta és vezette körbe többek között a nukleáris létesítményben.


Az MTI tájékoztatása szerint a tárcavezető a látogatását követően leszögezte, hogy Pakson a "világ egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb erőműve működik", ami garantálja az áramellátás folytonosságát, és hatalmas versenyelőnyt jelent a gazdaság számára. "Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy az energiaellátás terén bármikor felléphetnek válsághelyzetek. Ilyenkor azok az országok vannak biztonságban, amelyek nagyrészt el tudják látni saját magukat energiával" - mutatott rá. Ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy jelenleg a hazánkban megtermelt villamos energia mintegy fele a paksi atomerőműhöz kötődik.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a nukleáris erőművek az energia előállításának biztonságos, tiszta és olcsó formáját jelentik. Majd elmondta, hogy ezért is döntött a kormány két újabb reaktor megépítése mellett, amelyek 2400 megawattos teljesítményre lesznek képesek. Aláhúzta: ezzel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén. "A paksi beruházások tehát busásan megtérültek, és meg is térülnek Magyarország számára" – emelte ki.

Paksi útjáról később egy videót is megosztott közösségi oldalán a külügyminiszter.

Nem csak mondom, mutatom is! - kezdte a közösségi portálon közzétett posztját Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős miniszter. Hozzátette: a kormányülések szüneteiben eddig is sokat beszélgettünk róla, de ma leültünk egyeztetni Szijjártó Péter minisztertársammal Paks II kérdésében. Péter pontosan tudja, hogy a hazai villamosenergia-ellátás több, mint feléért mi vagyunk a felelősek, és át is látja, hogy mekkora szükség van a két új blokk megépülésére, amely mellett Magyarország Kormánya is elkötelezett. Pekárik Gézával, az erőmű vezérigazgatójával és miniszter úrral közösen bejártuk a vezérlőtermet, a reaktorcsarnokot és a turbinagépházat. A látogatást az új blokkok építési területén zártuk le. Örülök, az eredményes egyeztetésnek. Miniszter úr, visszavárunk! - zárta bejegyzését Süli János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában