Megemlékezés

2022.01.28. 10:30

A székelyek hazatelepítését segítette a plébános 1941-ben

Dr. Németh Kálmán egykori plébánosra, a bukovinai székelyek hazatelepítőjére emlékeztek tegnap a 125. születésnapján.

Sz. B.

Molnár Péter képviselő és Potápi Árpád János államtitkár helyezett el koszorút. (Fotó: Makovics K.)

A koszorúzással egybekötött megemlékezés a Bátaszéki Székelyek Baráti Körének szervezésében valósult meg. Dr. Németh Kálmán 1966. március 26-án, 68 éves korában hunyt el. Amerikában, New York mellett temették el magyar nyelvű apácák temetőjében. Újratemetésére 2005. szeptember 24-én került sor Bátaszéken.

A megemlékezésen részt vett Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője, aki ünnepi beszédében a bukovinai székelyek hazatelepítőjének emléke előtt tisztelgett.

– Azok az emberek, akik túlélték az 1764-es madéfalvi veszedelmet a Kárpátokon túlra menekültek és öt székely magyar falut alapítottak. Idő közben sok család megfogalmazta a Magyarországra való hazatérési szándékát. A hazatelepítés élére 1941-ben egy plébános, dr. Németh Kálmán állt, aki fáradhatatlan munkával segítette a családok hazatérését – emelte ki az államtitkár.

Az ünnepség zárásaként a megjelentek tiszteletük jeléül megkoszorúzták a 125 évvel ezelőtt született plébános emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában