Transzplantáció

2022.01.27. 20:00

A szervdonorok sok új életévet adtak

T. N.

Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) 151 donorjelentést fogadott 35 kórházból, végül 102 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 30 kórházban. Agyhalottból 299 szerv, élődonorból pedig 34 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal – derül ki az OVSZ lapunkhoz eljuttatott közleményéből. 

Magyarországon az elhunytból és élőből történő szervadományozás és minden életmentő szervátültetési program szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik. A nemzetközi donorszerv-csere az Eurotransplant megállapodásunk keretei között valósul meg. Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavaly elhunyt 102 szervdonor 3142 új életév lehetőségét adta a transzplantáltaknak. A tavalyi év során az Eurotransplant együttműködésben 70 külföldi donorszerv beültetése történt meg hazánkban, ezek között 35 vese, 1 hasnyálmirigy, 15 máj, 17 szív, 2 tüdő. A hazai szervátültetések 26 százaléka külföldi szervvel történt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában