Házasság

2022.01.12. 07:00

A többség szűk körben esküszik Tolnában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021-ben Tolna megyében az első negyedévben 283, majd az első félév végére már 703 házasságot kötöttek. Ez a szám szeptember végéig aztán ezerháromszázkilencre duzzadt.

Brunner Mónika

Kevesebb volt tavaly a nagy létszámú ceremónia és lakodalom, és többször tartottak kéttanús esküvőt.

Fotó: Makovics Kornél

A teljes múlt évi adatokra még várni kell, ám 2021 első három negyedévét összehasonlítva a 2020-as adatokkal – ekkor ezeregyszázötvenöt házasságot kötöttek –, elmondhatjuk, hogy a múlt évben nőtt a házaskötések száma megyénkben. A tendencia a pandémia okozta visszaesés után ismét növekvő, 2019 első három negyedévében ugyanis ezerkétszázhatvannégyen házasodtak. 

A Tamási járást vizsgálva: a Tamási Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője előtt 2021-ben összesen ötvennégy házasságkötés történt, amelyből hat nagyobb létszámú volt, külső helyszínen, lakodalommal tartották meg. Huszonkettő volt a hivatal dísztermében, huszonhat pedig két tanús irodai házasságkötés volt. Tamásiban a 2019-2020-as évhez képest tízzel több pár fogadott örök hűséget egymásnak. 

Többen választották 2021-ben az egyszerű két tanús esküvőt, feltehetően a kormány családtámogatási intézkedései vagy gyermek érkezése miatt. A hivatal dísztermében történt esküvőkön jellemzően tíz–tizenöt családtag, ismerős jelent meg. 

A 2022-es évre eddig nyolc bejelentkezés történt, ebből két nagyobb létszámú, nyárra tervezett esküvő van és hat irodai szertartás. Hozzátették: amennyiben a járványügyi adatok csökkenő tendenciát mutatnak, úgy a nagyobb létszámú, lakodalommal egybekötött házasságkötések számának emelkedése várható. 

Gyönkön 2021-ben tizenhárom esküvő volt, ebből kilenc hétköznap. Mindegyik ceremónia szűk családi körben zajlott, utánuk nagyszabású lakodalmakat nem tartottak. A Gyönki Közös Önkormányzati Hivatal arról is tájékoztatott, hogy az idei évre eddig három házasságkötési szándékbejelentésük van, mindegyik januárra. Ezek szintén szűk családi körben megtartandó esküvők lesznek. 

Felelősséggel

A házasságkötés nem játék, ahhoz hogy férjek, feleségek lehessünk, számos dolognak kell megfelelnünk. A Magyar Közlöny 2021 december végi számában megtalálható, hogy a házasságkötést megelőző eljárás során felvett jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell a házasulók lakóhelyét, tartózkodási helyét, menekült vagy oltalmazott jogállását. 

Be kell mutatniuk például személyazonosság, illetve állampolgárság igazoló okmányaikat, személyi azonosítót és lakcímet igazoló igazolványaikat. Szükség van a házasságkötés tervezett időpontjára, helyszínére. Kérik még a közeli halállal fenyegető állapot tényét, a megállapításra szolgáló orvosi igazolás tényét, vagy ennek hiányában az állapot megállapításának körülményeit. 

A házasulók nyilatkozatainak tartalmaznia kell többek közt a házasságkötést követően viselni kívánt házassági neveiket, a születendő közös gyermek családi nevét. A menyasszonynak és a vőlegénynek nyilatkoznia kell arról is, hogy egymással házasságot kívánnak kötni és legjobb tudomásuk szerint házasságkötésüknek törvényi akadálya nincs. 

Kerülik a nagy esküvőket a hőgyészi házasulandók

Hőgyészen 2021-ben tizenöt házasságot kötöttek. Ezek nagy része is jellemzően szűk családi körben, maximum tizenöt–húsz meghívott jelenlétében történt.  A polgármesteri hivatal házasságkötő termét tavaly újították fel, így az esküvői ceremóniák igényes környezetben zajlanak. 

– Jelenleg helyettesként látom el az anyakönyvvezetői feladatokat a településen, várhatóan április elsejétől lesz helyi anyakönyvvezető – mondta Györe Erika anyakönyvvezető, vezetői főtanácsos a Hőgyészi Közös Önkormányzati Hivatal Szakályi Kirendeltségétől. – Már a 2022-es évre is érkezett bejelentkezés, így január huszonkettedikén megkötjük az idei év első házasságát. Nagy esküvőkre szerintem idén sem kell nagyon számítani – tette hozzá. 

Azt is elmondta, szerinte a vírushelyzet miatti bizonytalanság okozza azt, hogy a párok nem igazán mernek nagyszabású ceremónia szervezésébe belevágni. 

Címkék#házasság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában