BÖSZ-hírlevél

2022.01.28. 17:30

A vesztegzár a múlt, Darabos Péter a jelen Bonyhádon

Megjelent a Bonyhádi Öregdiák Szövetség (BÖSZ) legújabb online hírlevele. Az egykori öregdiák ma a helyi sportélet ismert személyisége. Kiderült, száz éve is tombolt a járvány.

Szeri Árpád

Az Atomerőmű KSE Bonyhád csapata, elöl jobbról a második Darabos Péter (Beküldött fotó)

Darabos Péterrel közöl beszélgetést a BÖSZ Hírlevél hatodik évfolyamának második – idei januári – száma. A Lukács József, a művelődési központ igazgatóhelyettese által jegyzett beszélgetés bemutatja a bonyhádi kosárlabdacsapat, az Atomerőmű KSE Bonyhád ügyvezető elnökét, aki már nyolcadik éve látja el tisztét. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumnak 2000 és 2004 között volt a diákja. 

„Nagyon sok szép emléket őrzök arról a négy évről” – tekintett vissza középiskolás pályafutására Darabos Péter. „Az első pillanattól az utolsóig szerettem oda járni, ez annak is volt köszönhető, hogy remek osztálytársaim voltak. Azért három emléket kiemelnék, amit valószínűleg sosem felejtek el. Az első a kilencedikes osztálykirándulás, ami egy kenutábor volt év végén. (...) Annak a pár napnak szerintem egy olyan közösségépítő ereje volt, ami kitartott az egész 4 év során. 

A másik kedves emlék a Ringó. 2002-ben jártunk négyen Lengyelországban, hogy elsajátítsuk ennek a játéknak az alapjait. (...) A harmadik legjobb élmény pedig a gimis kosárlabdacsapattal szerzett megyei diákolimpiai ezüstérem. (...) A megyei döntőn a paksi csapatokkal kerültünk szembe. Ők más szintet képviseltek. Az ESZI és a Vak Bottyán Gimnázium a megye legjobbjaiból álltak, főleg az ESZI, ahol egyébként több bonyhádi is játszott. Ellenük esélyünk sem volt, lemostak a parkettről. A Vak Bottyán ellen sem mi voltunk az esélyesek, de valami csoda folytán, egy végletekig kiélezett meccsen sikerült legyőzni őket. Akkor az a győzelem nekünk olyan volt, mintha az NBA-t nyertük volna meg.”

Darabos Péter (Beküldött fotó)

Jelenlegi munkájáról, szakmai céljairól ezt közölte: „El tudnám képzelni nyugdíjazásomig, hogy ezzel foglalkozzam. (...) Szakmailag mindenképpen szeretném, hogy Bonyhádon egy fenntartható kosárlabda-egyesület legyen. Amit pedig már ügyvezetőségem legelejétől célul tűztem ki magamnak, hogy egy jó, és mindkét fél számára jövedelmező kapcsolat jöjjön létre a BKSE és a gimnázium között.”

Filó Tamás földrajz-történelem szakos tanár, a BÖSZ elnöke ez alkalommal is a múltba kalauzolja az olvasókat, bemutatva a száz évvel ezelőtti tablót, melyen a Faik Henrik igazgatósága alatt végzett osztály tagjai láthatók. Az 1921/22-es tanévben sem jártak könnyű idők a diákságra, de általában a tágabb környezet lakosságára sem. Ez derül ki az egészségi állapotról szóló, korabeli beszámolóból.

„Intézetünk munkáját mindjárt az ősz folyamán megzavarta a Tamásiból behurcolt vörhenyjárvány, mely főkép az internátusban lépett fel. Egy igen kedves tanítványunkat, Stockinger Rezső V. oszt. tanulót el is ragadta az élők sorából. A járvány miatt az internátus 2 hétig, (október 1–15-ig) vesztegzár alatt volt; egy tanulószobát pedig később kellett egy hétig (nov. 2–9.) lezárni. A hosszú tél folyamán enyhébb betegségek, torokgyulladás, köhögés is elég gyakran fordult elő, de súlyosabb betegség vagy járvány nem zavarta az iskola munkáját. Egy tanulónk, Kótsch Mihály IV. o. tanuló otthon, a szülői házban hunyt el...” 

Darabos Péter ügyvezető elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában