Ivartalanítási akció

2022.01.19. 09:30

Bonyhádon és Tamásiban is várják a kutyusokat

Ivartalanítási akciót indítottak kutyák számára egy svájci szervezet segítségével. Bonyhádon a Kira Völgységi Kutyamentő Egyesület, Tamásiban a Tamási Állatvédő Egyesület viszi végig a kezdeményezést.

Brunner Mónika

A gazdáknak felelős döntést kell hozniuk Fotó: Shutterstock

Tamásiban az akcióra a Tamási Állatvédő Egyesületnél és a Tamási Polgármesteri Hivatalban is lehet jelentkezni. Minden kutyatulajdonost várnak, a műtétek a tamási és dombóvári állatorvosi rendelőkben történnek. A műtéti időpont kérése, a számla kiegyenlítése az egyesületek és a svájci szervezet támogatásával zajlik. Az állatorvoshoz szállítás, a lábadozás alatti figyelem a gazda dolga. A tamási egyesület kérése egyébként az, hogy küldjék el számukra a műtéten átesett ebek fényképeit. 

– El sem tudjuk mondani, mekkora öröm ez számunkra, és mekkora lehetőség városunk lakosságának. Az ivartalanítás rendkívül fontos dolog, amellett, hogy számtalan felesleges szaporulattól megkíméli a gazdát, a környezetet, kevesebb lesz a kóbor állat, megszűnhet a szökés, csavargás és még a betegségek is megelőzhetők – ismertette lapunkkal G. Pintér Judit, a Tamási Állatvédő Egyesület alapító tagja. 

Hozzátette: az akció fogadtatása kifejezetten pozitív Tamásiban, még az önkormányzat is beszállt az adatgyűjtésbe. Egy hét alatt huszonöt kutyát jelentettek be ivartalanításra a gazdáik. Sok esetben felvilágosító munkával kell kezdeniük, hogy az ivartalanítás lényege és fontossága kidomborodjon. A tévhitek közé tartozik például, hogy a szuka kutyának legalább egyszer ellenie kell, hogy nyugodt természetű maradjon. G. Pintér Judit szerint ez nem igaz, mert minél előbb túl van az ivartalanításon az akár szuka, akár kan kutya, annál több jótékony hatás éri. 

Kiemelte: az ivaros kutyáknál sajnos egyre gyakoribb a méhrák és a prosztata- vagy hererák, ezek a fiatal kutyáknál is előfordulhatnak, az ivartalanítással azonban megelőzhetők. Az ivarosság fenntartása azoknál a kutyáknál fontos, akiket később tenyésztésbe vonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában