Tehetséggondozás

2022.01.18. 16:27

Dombóvári tubás nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

A tehetséges dombóvári zenész, Kovács Zsolt Hunor sikerrel pályázott a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10–23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói.

Kovács Zsolt Hunor Fotó: Beküldött kép

Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

 

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10–18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió forint támogatásban részesültek, míg a 19–23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió forintra pályázhattak.
 

Tolna megyéből a dombóvári Kovács Zsolt Hunor pályázatát tartotta támogatásra érdemesnek a kuratórium. A 12 éves diák tavaly a XIII. Országos Mélyrézfúvós Versenyen tuba hangszeren korcsoportjában első helyezést ért el. Zsolt tagja a Tücsök Zenekarnak és a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekarnak, akikkel rendszeresen fellép. A támogatásból tubatokot és fúvókát szeretne beszerezni.


A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást – derül ki a portálunknak megküldött sajtóközleményből.


A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el, IDE kattintva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában