Életmentés

2022.01.25. 12:14

Dráma Felsőnyéken: a háziorvosi asszisztens élesztette újra a falu legidősebb hölgyét

Rendkívüli esemény hozta lázba a felsőnyékieket pár napja. Egy orvos mellett dolgozó asszisztens megmentette egy idős hölgy életét. Felsőnyéki olvasónk azt írta róla, nem először bizonyította, hogy egy hős. Joóné Tóth Juditról van szó, aki miután telefonon riasztották, hogy nagy baj van, egyből a helyszínre sietett, és újraélesztette otthonában a falu legidősebb, százéves hölgyét.

Mauthner Ilona

Joóné Tóth Judit Fotó: Beküldött kép

– Az idős asszonynak a menye telefonált, hogy a mama nem vesz levegőt, pulzusa is alig van – mesélte az esetet Joóné Tóth Judit. – Azonnal magamhoz vettem az újraélesztő készüléket és a szemben lakó szomszéd férfi, Egyed Tibor segítségével, autójával a helyszínre mentünk. Párperces kezelés után sikerült újraéleszteni a nénit, közben a család által riasztott mentők is megérkeztek. Hogy pontosan mi történhetett, miért állt le az idős asszony légzése, még nem tudni. A kórházzal még nem tudtam ezt megbeszélni.

Joóné Tóth Judit intenzív terápiás szakápoló, aki éveket dolgozott a szekszárdi kórház, később a siófoki kórház intenzív osztályán, így van gyakorlata a hasonló esetek kezelésében.

– Most 44 éves vagyok, 26 éve, 18 éves koromtól dolgozom az egészségügyben. Nem hiányzik az intenzív osztály, bár akkor is nagyon szerettem a munkámat. Úgy gondolom, ledolgoztam már a magamét. Jól érzem magamat a körzeti orvos mellett, bár nem mondanám, hogy ez sokkal könnyebb munka, legfeljebb kiszámíthatóbb.

– Jelenleg orvos nélküli körzetben vagyok asszisztens, ahová heti két-három alkalommal jön egy helyettesítő orvos, de őt telefonon bármikor el tudom érni. Én viszont minden nap itt vagyok a rendelőben. Amit tudok, megoldok. Sokat segít a munkámban a kórházi tapasztalatom és az a kapcsolati tőke, melyre a munkám során szert tettem.

Joóné Tóth Judit Fotó: Beküldött kép

Édesanyám 45 évig volt körzeti nővér. Szeretem a munkámat és talán a helyiek is szeretnek, elfogadtak. Tavaly a rendelő elé egy hatalmas piros szívet állítottak, most is ott van még.

Judit egyébként Iregszemcsén lakik, innen jár be naponta dolgozni Felsőnyékre. Férje ma már vállalkozó, korábban ő is az egészségügyben dolgozott, mentősként. Húszéves fiukkal teljes a családjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában