Emberségből példás

2022.01.18. 19:20

Dunaföldvári lakástűz: pillanatok alatt összefogott a közösség a drámai helyzetben

Ma szemtanúja lehettem valaminek, amiről azt hittem, hogy már csak halvány reménysugár. Emberséget és összefogást láttam, erőt, jóságot és segítségnyújtást egy bajba jutott, elkeseredett családnak – írta az egyik helyi közösségi csoportban egy dunaföldvári hölgy.

Gazsó Rita

Fotó: Dunaföldvári ÖTE

Mint arról tegnap már a TEOL.hu is beszámolt, tűz pusztított el egy házat Dunaföldvár külterületén, Vilmos pusztán hétfőn délután. Egy öttagú család minden ingósága, használati tárgyai, ruhái, iratai odavesztek. A tragédia híre azonnal elterjedt a környéken. Még javában égett a ház, amikor elkezdtek özönleni a segítők és támogatásaik a szerencsétlenül járt családhoz.

Már néhány órával a tűz eloltása után, az önkormányzat segítségével, sikerült fedelet biztosítani az eleve nehéz sorsú család feje fölé. A lakást a hivatal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével gyorsan berendezték a legfontosabb használati tárgyakkal. A ruházat pótlását is a jótékonysági szervezet munkatársai gyűjtötték számukra össze.

– Az önkormányzat ezen felül egy egyszeri gyorssegélyt utalt ki a családnak, de továbbra is folynak a munkák annak érdekében, hogy minél élhetőbbé tegyék az új lakhelyet – jelezte lapunknak dr. Süveges Árpád Róbertné. Dunaföldvár alpolgármestere elmondta, jelenleg meszelés, festés zajlik, várhatólag tavaszra sikerül egy kis fürdőszobát is kialakítani a lakásban.

– Emelem a kalapom Dunaföldvár! Ma szemtanúja lehettem valaminek, amiről azt hittem, hogy már csak halvány reménysugár. Emberséget és összefogást láttam, erőt, jóságot és segítségnyújtást egy bajba jutott, elkeseredett családnak – írta az egyik helyi közösségi csoportban a dunaföldvári mentőállomással szemben dolgozó nő, Schandl Katalin. 

Úgy fogalmazott: egy szempillantás alatt kicsik és nagyok, férfiak és nők, hivatalnokok és kisnyugdíjasok, szegények és gazdagok együtt, egy emberként tettek azért, hogy új életet, hitet és reményt adjanak valakiknek, akiket talán nem is ismernek. A tűzesetet követő órákban öt-tízpercenként érkeztek a mentőállomásra a felajánlások, mindenki hozta, amit csak tudott. Az épület késő délutánra megtelt az adományokat tartalmazó zsákokkal, szatyrokkal. 

– Lett tető a fejük felett, lehetőségük egy új otthon teremtésére, eszközeik, ruháik, bútoraik és őszintén remélem, hogy lett egy pici fény a lelkükben is ezáltal – írta Schandl Katalin, majd hozzátette, elképesztő, felemelő és megható volt látni, mire képes egy város, egy szervezet, egy ember, ha ilyen nagy szükség van rá.

Nehéz helyzetű családot ért tragédia

Mint Géczi László Balázs, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke lapunknak elmondta, jó ideje ismerik és támogatják a nehéz körülmények között élő családot, akik eddig az egykori uradalmi parasztépületet bérelték, amely most lakhatatlanná vált. Megtudtuk, jelenleg az apuka és az anyuka alkalmi munkavállalók, egy tíz- és egy négyéves gyermekük van, akiket egyszerűen, de tisztességesen nevelnek. A nagypapa aktív kereső, a Dunai Vasműben dolgozik. Eddig is nehéz helyzetben voltak, de most mindenük, az a kevés is tönkrement a tűzben, nagyon fájdalmasan érintette őket a veszteség – jelezte a jótékonysági szervezet munkatársa. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően az alapvető felszereléseket, ruházatot, konyhai eszközöket, ágyneműket, valamint élelmiszereket sikerült beszerezni, egy helyi étterem hideg-meleg élelemmel segíti őket a nehéz napokban. Hosszabb távú támogatásukról folynak az egyeztetések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában