Sikeres pályázat

2022.01.06. 09:30

Egyedi módon tisztítják a szennyvizet Kalaznón

Az egyedi szennyvízkezelési megoldásokra tavaly nyáron pályázott a település.

F. E. B.

Biológiai szennyvíztisztító berendezés tartályának elhelyezése. Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Nagy örömünkre ez a pályázat is a nyertesek között szerepel. A projekt keretében a községben ötvenegy ingatlanon kívánunk egyedi szennyvíztisztító kisberendezéseket telepíteni, melyek közül negyvenhat lakossági, öt pedig önkormányzati ingatlan. Beszerzünk egy szippantós tartálykocsit is, mellyel a keletkező kisebb mennyiségű iszapot szállítják majd el – mondta el Frei-Kovács Mónika, Kalaznó polgármestere.

A település több mint 123 millió forint támogatást nyert el a berendezések telepítésére, a beruházás összköltsége közel 130 millió forint. A közel hat és fél millió forintos különbözetet az ingatlanok tulajdonosai finanszírozzák, melyre az önkormányzat részletfizetési lehetőséget is ad. 

– Ezek az egyedi berendezések a háztartásokból kikerülő szennyvizet tisztítják meg, amiből a földalatti szikkasztórendszerrel kerül be a talajba az így kezelt szennyvíz. Az összegyűjtött, megtisztított víz a későbbiekben további felhasználásra, akár öntözésre is alkalmas lehet – mondta el a polgármester. 

A beruházás tervezett megvalósítási időszaka 2022. január 1-től 2023. június 30-ig tart, a kivitelezés valószínűleg már idén nyáron megkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában