Gyász

2022.01.26. 07:00

Elhunyt dr. Szily Ferenc nyugalmazott radiológus főorvos

Január 22-én, 97 éves korában elhunyt dr. Szily Ferenc, a Tolna Megyei Balassa János Kórház mindenki által tisztelt és szeretett, nyugalmazott radiológus főorvosa, tájékoztatta lapunkat az intézmény.

TN-információ

Dr. Szily Ferenc 2018-ban a Kakasdi Faluházban, ahol átvette a Bezerédj István-díjat (Fotó: Mártonfai D.)

Dr. Szily Ferenc 1925-ben született Tolnán, és ötéves kora óta élt Szekszárdon, ahol édesapja akkoriban a kórház gazdasági és élelmezési feladatait látta el. A gyermekévek és a szekszárdi Garay János Gimnáziumban 1943-ban megszerzett érettségi után a Pécsi Orvostudományi Egyetemen tanult tovább. Az egyetem harmadik félévében orvostanhallgatói gyakorlatra a szekszárdi kórházba tért vissza, a röntgenlaboratóriumba, amely akkor a megye egyetlen ilyen diagnosztikai helye volt. A II. világháború idején innen sorozták be a hadseregbe, ahol ejtőernyősként teljesített szolgálatot a háború végéig. Ausztriában esett orosz hadifogságba, ahonnan három év múltán szabadult.

Az orvosi egyetemet 1948 januárjától folytathatta ismét. Általános orvosi diplomáját 1952-ben szerezte meg, és azonnal munkába is állt a szekszárdi kórházban. Első szakvizsgáját 1955-ben sugaras eljárásokból szerezte. Kezdetben a kórházi röntgenrészlegen, majd 1958-tól 2019-ig, végleges nyugdíjba vonulásáig a rendelőintézeti röntgenben dolgozott. Részt vett a később megszervezett röntgenorvosi ügyeleti ellátásban is. Aktívan bekapcsolódott a kórház és a Radiológiai Osztály közösségi életébe, részt vett társadalmi munkában, végzett munkavédelmi feladatokat. Második szakvizsgáját 1953-ban, sportorvostanból szerezte, és röntgenorvosi munkája mellett hosszú éveken át látta el a megyei sportorvosi feladatokat is.

A nyugdíjkorhatár elérésekor 1995-ben csak papírforma szerint vonult nyugdíjba, de továbbra is aktívan dolgozott. Hosszú pályafutása során több százezer beteget vizsgált, és látott el. Sokrétű szakmai tapasztalatát, gyakorlati és elméleti tudását készséggel adta át a fiatal, szakvizsgára készülő orvosoknak, ugyanakkor az asszisztensképzésben is nagy szerepet vállalt. Sok orvos és szakdolgozó kolléga tanulta meg tőle a radiológiai szakma alapjait, miközben ő is folyamatosan képezte magát. Műszaki érdeklődése hozzásegítette, hogy pályája első időszakában kisebb technikai hibák esetén a röntgengépeket, filmelőhívó automatákat is meg tudta javítani. Később, idősödő kora ellenére is lépést tartott a felgyorsult radiológiai, technikai és informatikai fejlődéssel, a digitális képalkotás kihívásaival.

Közvetlen, empatikus, nagy teherbírású ember volt. Ahogy 2006-ban, a Batthyányi-Strattmann László-díj átvételekor rendezett kórházi ünnepségen dr. Sík Erzsébet, a radiológiai osztály akkori osztályvezető főorvosa jellemezte: „Ideális munkatárs, nagy tudású, olvasott, művelt ember, akire mindig, minden körülmények között lehet számítani. Ráadásul galamblelkű, azon kevesek közé tartozik, akinek egy haragosa sincs, akit mindenki szeret.” 

Munkáját, tudását, emberségét számos szakmai, intézményi és városi díjjal, országos kitüntetéssel ismerték el az évtizedek során: Az egészségügy kiváló dolgozója (1975), Kiváló Dolgozó (1981), EDDSZ Aranyérem (1985), Főigazgatói Dicséret (1998), Egészségügyi Miniszteri Díszoklevél (2001), Batthyány-Strattmann Díj (2006), Pro Urbe Szekszárd Emlékplakett (2011), MOK Dísz­oklevél (2015), Tolna Megye Önkormányzatának Bezerédj István-díja (2018). Elmondása szerint ő mégis arra az elismerésre volt a legbüszkébb, amit egyszer egy kislány mondott a röntgenvizsgálat után az édesanyjának a barátságos, mosolygós orvosra mutatva: „Anya, ő egy igazi doktor bácsi!”

Dr. Szily Ferenc 2018-ban érdemelte ki a megyei önkormányzat Bezerédj-díját, amelyet Gulyás Gergely miniszter, Potápi Árpád János államtitkár és Fehérvári Tamás elnök adott át Kakasdon (Fotó: Mártonfai Dénes)

Hatvanhét évet dolgozott első és egyetlen munkahelyén, a Balassa János Kórházban, ahonnan 2019. május 7-én vonult véglegesen nyugdíjba. Munkatársai azonban továbbra is szerető gondoskodással tartották vele a kapcsolatot. Ahogy fia, ifjabb Szily Ferenc a közösségi oldalán 2022. január 22-én tudtul adta: „ott aludt el végleg, életének 97. évében, ahol mindig is élt, a kórházban”. 

A radiológia, a képalkotás volt az élete, melyet a kórház iránti hűséggel, a betegek iránti alázattal, nagy tudással végzett. Alakja mostantól a szekszárdi kórháztörténet nagyjai között szolgál példaként a következő generációk számára. Nyugodjék békében! 

Dr. Németh Csaba főigazgató 

és a Radiológiai Osztály munkatársai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában