Évet értékelt a honismereti egyesület

2022.01.05. 14:00

Érdekes előadásokat tartottak, majd Erdélybe is kirándultak

A Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület a számos helyi és megyei program mellett több országos és határon túli rendezvényen is aktívan szerepelt a múlt évben – adott összegzést a szerveződés tevékenységéről dr. Gesztesi Enikő és Barteczka Mária, az újraválasztott régi-új elnök és titkár.

Szeri Árpád

Dr. Molnár Zsuzsanna, dr. Gesztesi Enikő, Barteczka Leszek és Barteczka Mária (Beküldött fotó)

Tavaly július elején tizenegy tag, név szerint dr. Gesztesi Enikő, Barteczka Leszek, Barteczka Mária, Rillné Csapó Etelka, dr. Gere László, Horváth Endre, Horváth Endréné, Losoncziné Zana Judit, dr. Méry Éva, dr. Vizi Márta és Zsámboki Árpád vett részt a Trianon 100+1 elnevezésű, 48. Országos Honismereti Akadémián. Itt a tudományos előadások mellett Erdélybe átnyúló kirándulás részesei is lehettek. 

Augusztusban a 25. Országos ifjúsági Akadémiára Barteczka Mária titkár kísérte el a Szekszárdi Garay János Gimnázium két tanulóját, Sebestyén Noémit és Tubák Beátát. Ők a TMEAHE tagjának, Szabadi Mihálynak az életútjából készítettek prezentációt, amit nagy sikerrel adtak elő. Felkészülésüket dr. Gesztesi Enikő és Barteczka Mária segítette. Ugyancsak szűkebb pátriánkat képviselte a Tolna Megyei SZC Bezerédj István Technikum is két tanuló, Medveczki Anna Zsófi és Pesti Noémi révén. Őket Kaizer Andrea szakmai igazgatóhelyettes készítette fel a Báta élni akar című előadással. Emellett sárközi táncos bemutatót is tartottak, nagy sikerrel. 


A Kincses Kárpát-medence címet viselő akadémia keretében a szekszárdi diákok több mint száz Kárpát-medencei fiatallal töltöttek egy felejthetetlen hetet az erdélyi Kalotaszentkirályon. A diák és felnőtt előadások mellett megismerkedtek a kalotaszegi népművészettel és kézműves foglalkozás, daltanulás, táncház, tábortűz részesei lehettek. A kirándulások alkalmával meglátogatták a környékbeli templomokat, tájházakat, emlékhelyeket, természeti szépségeket és Kolozsvár nevezetességeit. 


Szeptemberben a Honismeret Napján Révkomáromban megrendezett Honismeret Napján a Honismereti Szövetség Lokális kötődés és megmaradás című konferenciáján két egyesületi tag, Barteczka Mária és Barteczka Leszek vett részt. Novemberben pedig Budapesten a 18. Országos Kiadványszerkesztő Konferencián dr. Gesztesi Enikő nagy érdeklődést keltő előadást tartott a Szekszárd, ahol élünk című helytörténeti könyvről és munkafüzetről. A könyv egyes részei több egyesületi tag, így Cserna Anna, Kápolnás Mária, Ódor János Gábor, dr. Várady Zoltán, dr. Vizi Márta munkáját dicsérik. A munkafüzetet dr. Gesztesi Enikő, az Országos Honismereti Szövetség Ifjúsági Bizottságának elnöke állította össze. A konferencián a megyét képviselte még dr. Molnár Zsuzsanna, Barteczka Mária és Barteczka Leszek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában