Kuriózum

2022.01.24. 17:30

Hetvenegy évesen tett emelt szintű érettségi vizsgát

A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium történelem-latin szakos tanára, Töttős Gábor hívta fel figyelmünket a legidősebb érettségizőjére. Kovács Károly hetvenegy évesen vizsgázott, emelt szintű érettségi vizsgát tett történelemből.

Farkas Eszter

A zombai Kovács Károly a sikeres érettségi vizsga után már a továbbtanuláson gondolkodik. (Fotó: Makovics Kornél)

Kovács Károly elmondása szerint az unokáit szerette volna inspirálni az emelt szintű érettségi elvégzésével, valamint betegségéről szerette volna elterelni figyelmét. Nyolc évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála daganatos betegséget, akkor az orvosok azt mondták, hogy legfeljebb három hónapja van vissza.

– Mikor még a mezőgazdaságban dolgoztam, próbáltam fizikálisan leterhelni magam. Sajnos egy jó ideje a korom miatt nem tudok annyit dolgozni, így hogy ne forduljak magamba esténként, amikor nagy fájdalmaim voltak, mindig vettem a kedvenc könyvemet, ami a történelemkönyvem már gyerekkorom óta, és azt olvasgattam. Tizenkét beteggel egyidejűleg diagnosztizáltak nálam rákot, és közülük már csak én vagyok életben. Engem az emelt szintű érettségi vitt előre.

Mindig is szerette a történelmet, de mivel nagyszülei nevelték fel, nem volt lehetősége a továbbtanulásra. Károly bácsi 1978-ban levelezőn érettségizett Palánkon munka mellett, így családja tavaly nagyon meglepődött, mikor elmesélte emelt szintű érettségire vonatkozó terveit.

– Amikor meghallotta a családom, hogy mire készülök, képletesen szólva, dobtak egy hátast. Nem gondolták, hogy komolyan szeretném megcsinálni a vizsgát. Úgy néz ki, most már nincs rák a szervezetemben, bár egy szövettan eredményére várok jelenleg. A betegséget tanulással ellensúlyoztam.

Az idős úr nem is akárhogy, hanem jó eredménnyel zárta vizsgáját, így szeretne továbbtanulni. Nemcsak tervezgeti, már kiszámoltatta pontjait is, ami alapján államilag támogatott nappali tagozatos képzésen is lehetősége lenne továbbtanulni. 

Unokáinak is jó példát mutatott szorgalmával és elszántságával– Két unokám van, közülük a fiúunokám már korábban le­érettségizett, de a lányunokám 2021 májusában vizsgázott, így eldöntöttem, vele fogom biztatásképp én is elvégezni a vizsgát. Sajnos ez annyiban módosult, hogy a betegségem miatt csak ősszel tudtam megcsinálni. Eredetileg egy évvel korábban szerettem volna már ezt elvégezni, azonban sajnos akkor a járványhelyzet miatt ezt nem támogatta az orvosom.

Háromszázhuszonkét pontot szerzett Károly bácsi, így felvételiznije nem kéne, azonban a mostani szabályozás szerint alá kellene írnia egy hallgatói szerződést, ami azt jelenti, hogy az államilag támogatott féléveivel azonos mennyiségű időt kéne tanítania a diploma megszerzése után. „Azt tanácsolták, hogy írjak egy méltányossági kérelmet megcélozva csak az alapfokot, így nagyon remélem, hogy sikerül elérnem az álmomat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában