Vesszővágás

2022.01.22. 20:23

Hideg is volt, hó is esett, majd megenyhült az idő Vince napján

Tavaly a járvány miatt elmaradt, a 45 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagsága január 22-én megtartotta a Vince napi borünnepet Szekszárdon, az Istifán gödrei pincesoron.

Mauthner Ilona

A Vince-napi borünnep idejére megenyhült az időjárás. Jobbról dr. Kaszó Gyula, középen Ferenc Vilmos (Fotó: Mártonfai Dénes)

Változatos időjárást hozott idén Vince nap, a kora reggeli óráktól délig szakadt a hó, fújt a szél, igazi zimankós időt idézve, majd ezt követően kisütött a nap, olvadni kezdett a hó. Estére alig maradt belőle. Ember legyen a talpán aki ebből megmondja, milyen év is vár idén a szőlőtermelőkre. Vince napon ugyanis az a mondás járja, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

Az idén 45 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagsága idén is megtartotta - tavaly a járvány miatt elmaradt - Vince napi borünnepet Szekszárdon, az Istifán gödrei pincesoron. Régi hagyomány felelevenítésével, Vince-napi vesszővágással vette kezdetét az év hagyományosan első borünnepe, szép számú érdeklődő körében.

A szokás szerint ilyenkor a gazdák lemetszenek egy szőlővesszőt, hogy megvágják azt. A levágott vessző  azután egy edénybe, többnyire befőttesüvegbe és persze vízbe kerül. A vesszőből később kihajtó rügyek alapján pedig további következtetéseket vonhatnak le a gazdák arról, hogy milyen év várható – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke a borünnepen. Dr. Kaszó Gyula, szekszárdi református lelkész áldotta meg a vesszőt, majd Hevér László a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet élelmiszermérnöke, borásza értékelte a múlt évi szőlőművelést, termést.

A Vince-napi borünnep, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, a Kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, a rendezvényt pincejárás zárta. A pincejáráson felkereshető volt a Ribling Pince, a Tokai Pince, és a Toronyi Pince.

Vince-napi hiedelmek, szokásokHa Vince napján (január 22.) olvadt a hó, illetve szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. A szőlőtermesztő településeken sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés. A nap szokásai közé tartozott még, hogy a levágott vincevesszőt a szobában vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes cselekedet szokása Dél-Európából ered.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában