Helyszínbejárás

2022.01.19. 07:00

Hobbisportolók Mekkája lehet a Sió-parti szabadidőközpont

Kilencven százalékban elkészült Szekszárd-Palánkon a turisztikai és szabadidőközpont. Lapunknak a tavaszra tervezett átadó előtt Jámbor Attila és Jámborné Inger Nikoletta, az üzemeltető Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület vezetői engedtek betekintést. 

Berg Sándor

Jámbor Attila (jobbra) mutatta be az impozáns létesítményt Fotó: Makovics Kornél

Közel három éve nagy munka indult el a Palánki hídnál – a Sió-töltés oldalán mára felépült a vízi és szárazföldi (multisport) szabadidős tevékenységeket nagy mértékben kiszolgáló turisztikai központ.

Mert nemcsak a vízi élet pezsdülhet fel tavasztól a Sió mentén, javában zajlik már a Dunát és a Balatont összekötő kerékpárút építése is. A Szekszárdi Kajak-Kenu SE tulajdonában lévő, kívül-belül impozáns létesítmény rövid időn belül a hobbisportolók Mekkája lehet.
 

– A valós turisztikai tevékenység nyáron kezdődhet el, addig még pár fázison át kell esnünk, ilyen az eszközbeszerzés vagy a kerítés és kapuk építése – mondta lapunknak a helyszínbejárás közben Jámborné Inger Nikoletta. – Hétvégente a parkoló zsúfolásig telik meg autókkal, egyre nagyobb az igény mind a vízi, mind pedig a szárazföldi sportolásra. Ezt szeretnénk kiszolgálni ezzel a létesítménnyel és a hozzá kapcsolódó lehetőségekkel. Aki eljön hozzánk, akár SUP-pal, túrakajakkal, kenuval, szörffel vagy akár biciklin teljesítheti a kívánt távot, hiszen javában épül a Dunát és a Balatont összekötő kerékpárút is – mondta.
 

A Sió-torkolati árvízkapuig tartó 80 kilométeres szakaszon tizenkét kiszálló létesült, ebből az egyik a szekszárdi, amely egyben a bázisa is lesz a túraútvonalnak. 
 

– Célunk, hogy a vízitúra szakaszt élettel töltsük meg, az ehhez szükséges logisztikai feladatokat ellássuk. Ilyen az eszközök szállítása a megállók között vagy a sportolni vágyók utaztatása a rajthoz, mert nincs kizárva, hogy valakinek ez az állomás csak a cél lesz – vette át a szót Jámbor Attila.
 

Praktikusabb helyszínre nem is álmodhatták volna meg a turisztikai központot, két kilométerrel lejjebb a vadregényes Natura 2000 természetvédelmi terület található, a Sió pedig a biztonságos vízi sportolást kínálja.

– Kevésbé veszélyes folyóról van szó, mint amilyen például a Duna. A Sión nincsen akkora sodrás és nem közlekednek rajta nagyobb hajók, amik az általuk keltett hullámokkal beborítanák a vízbe az embert. Ennek ellenére indulás előtt mindenki alapoktatásban venne részt, megtanulná az evezés mozdulatait és, hogy mit kell tennie, ha felborulna a hajóval – folytatta az egyesület elnöke, aki elmondta, az idényben kizárólag turisztikai központként fog működni a létesítmény, s csak a holtszezonban használja majd a kajak-kenu egyesület, amely továbbra is a régi bázison tartja vízi edzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában