Központi felvételi

2022.01.24. 20:00

Iskolát választottak, vizsgáztak a diákok

Vizsgáztak a diákok az országban és a megyében is. Szűkebb pátriánkban nyolc helyszín várta a fiatalokat. A választásban sokat jelent a személyes élmény.

Szeri Árpád

Központi felvételi vizsga Szekszárdon, a Garay János Gimnáziumban (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az ország 553 helyszínén csaknem 73 ezren diák írt a múlt szombaton központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba. Velük együtt mérették meg magukat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező fiatalok is. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 58 ezren jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9000-en, a 8 évfolyamoson több mint 5600-an vettek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáztak.

A Tolna megyében vizsgázó több mint félezer diákot nyolc helyszín várta, természetesen a járványügyi szabályok betartásával. Név szerint a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Paksi Energetikai Technikum és Kollégium, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium, a Szekszárdi Garay János Gimnázium, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium, a Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium és a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium.

Megkérdeztük a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néhány végzősét a vizsgáról. Bajusz Liza a Garay János Gimnáziumba szeretne bejutni. – Panni nevű testvérem is oda jár, nagyon sok jót hallottam az iskoláról a Bartinás táncosoktól is. Egészséges vizsgadrukk volt bennem, a magyarral kezdtünk, ez jobban sikerült, mint a matek.

Ugyancsak a fenti gimnáziumba, azon belül matematika-fizika szakra készül a kiváló tanulmányi eredményeket felmutató, a vízilabdában is babérokat arató Koller Ábel, aki elárulta: szombat reggelig semmi gond nem volt, ám amikor megkapta az első feladatlapot, „kicsit bestresszelt”. – Szerencsére, ez nem befolyásolta a teljesítőképességemet, a megoldókulcs alapján jó eredményre számítok – tette hozzá. – Én viszont pont fordítva éreztem magam, mint Ábel – folytatta a szintén garay gimnazista státuszban reménykedő Perjés Csaba. – Feszültségem elszállt és szerintem jól sikerült megírnom mindkét feladatlapot, bár a matek kicsit nehezebb volt.

Galambos Jánosnak mindene a futball, a Paksi FC-ben játszik támadó-középpályás poszton. – Az I. Béla Gimnáziumba készülök, itt is írtam meg a felvételit – mondta. – Több csapattársam is itt tanul, nekem ez volt a fő szempont az iskolaválasztásban. Én úgy fogtam fel a vizsgát, mint egy témazáró dolgozatot, így nem izgultam.

Novák Eszter a Tolnai Szent István Katolikus Gimnáziumot célozta meg. – Voltam ott nyílt napokon, az órákra is bemehettünk – osztotta meg élményeit. – Szimpatikusak voltak a pedagógusok, a tanítási módszerek, és nagyon tetszett az iskola környezete is.

Azt valamennyien hangsúlyozták, hogy a választott iskolák mindegyike tartott előkészítőket, jó tanácsokkal szolgálva, segítve a ráhangolódást a tantárgyi nehézségekre, a felvételi követelményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában