Az állatorvos válaszol

2022.01.02. 15:00

Kaphat-e a kutya csokoládét?

Az ünnepek alatt előfordulhat, hogy a gazdik édességekkel kedveskednek a kutyáknak, ez nem helyes.

B. M.

Ne adjunk csokoládét a kutyánknak! (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Az előző cikkben említett tényezőkön kívül (irritáló anyagok az élelmiszerekben) az ünnepi időszakban fennáll a veszélye annak is, hogy a kutyák esetleg nemcsak a konyhai ételekkel eszik túl magukat, hanem például csontokkal is.

A kutyáknak szabad csontot adni, de nem mindegy, hogy milyet, mennyit és mikor. Az az eb, amelyik soha nem evett csontot, alkalomszerűen inkább ne kapjon, hiszen az emésztőrendszere nincsen hozzászokva – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937–1906) tulajdonosa. 

De még a csontot rendszeresen fogyasztó kutyák esetében is előfordulhat székrekedés, ha a csont mennyisége szokatlanul nagy, vagy túl kemény, szilánkosan törő csontokat eszik az állat. Másik probléma lehet, ha éhségében vagy irigységében (nehogy valaki elvegye) mohón, rágatlanul nyeli le. Ez főleg akkor okoz problémát, ha a belekben nincs más tápanyag, amivel együtt a csont elegyülve könnyebben továbbhaladhat. Ezért javasolt a csontot más ételek után vagy azzal együtt adni. Különösen ne párosítsuk a csontot száraz eledellel, és a kinti kutyáknál figyeljünk, hogy fagy esetén gyakran cseréljük a vizet.
 
Karácsonykor előfordulhat, hogy a gazdik édességekkel kedveskednek a kutyáknak, ez nem helyes. A cukor ugyanis, túl azon, hogy köztudottan hizlal, a húsban lévő fehérjékkel együtt erjedést okozhat a belekben, másrészt, ugyanúgy igénybe veszi a hasnyálmirigyet, mint az ember esetében. Csokoládét tilos adni a kutyáknak, mert a benne lévő teobromin mérgező a számukra. Ebből a szempontból a kistestű kedvencek vannak nagyobb veszélyben.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában