Tolna megye

2022.01.23. 13:00

Keresett az akácméz, hamisítják is

M. I.

Megbízható forrásból, például helyi termelőktől vásároljunk. (illusztráció, fotó: Makovics Kornél)

Fotó: Makovics Kornél

Talán a járványnak is köszönhető, hogy az akácméz kilós átlagára több mint 60 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben. Nem csoda hát, hogy sokak kedvenc csemegéje most abszolút a mézhamisítók célkeresztjében van, akik óriási hasznot remélnek abból, ha nem igazit adnak el akácméznek. Lévén, hogy a termék most nagyon drága. A múlt év végén bombaként robbant a hír, hogy a hatóság szakemberei ismét nagy mennyiségben találtak hamis mézeket a magyar áruházak polcain.

– Jelentős mennyiségű magyar mézet exportálunk (a hazai termés 80 százalékát), ugyanakkor számottevő mennyiségű silány minőségű, méznek alig nevezhető termék érkezik a hazai piacra – mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. Mindez nagy gond, nemcsak Tolna megyében, de az egész országban, sőt egész Európában is.

A hamisítványok a Távol-Keletről érkeznek hozzánk 3-4 európai megakereskedőn keresztül. A silány termékek jelentősen letörik a jó minőségű mézek árát is. A Nébih (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) nagyon jól végzi a dolgát, ellenőrzi ezeket a termékeket, sokszor be is tiltja az árusításukat, ennek ellenére nem csökken a hamis méz mennyisége, tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában