Támogatás a tehetségeknek

2022.01.19. 16:44

Két éven át részesülnek ösztöndíjban a gyönki és bajai diákok

Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át Gyönkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára január 19-én, szerdán.

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornél

Az ünnepélyes átadó keretében a gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban az intézmény négy tanulója, valamint a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ gimnáziumának hat diákja vehetett át oklevelet. Magyarország Kormánya tíz éve támogatja a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező, és a közösségért is tevékenykedő nemzetiségi diákok továbbtanulását. A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjat két éven át folyósítja a kormány a nemzetiségi iskolában tanuló fiatalok számára. Eddig összesen több mint kétszázhetven nemzetiségi tanuló kaphatta meg a tanulmányi ösztöndíjat, akik javarészt német nemzetiségűek.

– Jó látni azt, hogy akár tanárként, óvodapedagógusként, erdőmérnökként, idegenvezetőként, borászként, állatorvosként sokféle tevékenységet szeretnétek vállalni. Egy területet emelnék még ki, hiszen ez a sok-sok szakterület nélkülözhetetlen, de van még egy terület amire érdemes odafigyelni, ez pedig a történelem. Főleg akkor, ha valaki egy nemzetiségben benne él, ami jelen esetben a német nemzetiség, akkor valóban érdemes ismerni és tudni annak múltját. Ma egy olyan emléknapot tartunk, olyan emberekre emlékezünk, akik megszenvedték, hogy most ti német nemzetiségi nyelven tanulhassatok – emlékezett meg beszédében Soltész Miklós, államtitkár a magyarországi németek elhurcolásáról.

Az ösztöndíjat elnyerő diákok oklevelét Soltész Miklós, államtitkár és Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke adta át. A Tolna Megyei Önkormányzat képviseletében Orbán Attila, megyei alelnök, valamint a város polgármestere Szaka Gyula István is méltatta a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában