Jó bornak is kell a cégér!

2022.01.17. 20:00

Különleges palack is öregbíti a szekszárdi borok jó hírét

Szekszárdon tartott előadást Eric Zwiebel master sommelier, aki nemzetközi szinten a szakma csúcsát képviseli. A világlátott szakember olyan extra tudást adott tovább ma este az Eszterbauer Borházban tartott összejövetelen, amelyet a hazai sommelierek a szakkönyvekben nem találnának meg.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Lassan egy évtizede, hogy az orosházi üveggyárban elkezdték gyártani a szekszárdi palackot. Ezt a speciális üveget, amelyekbe a legjobb szekszárdi borok, kadarkák, kékfrankosok és bikavérek kerülhetnek. Néhány éve pedig – hiszen a jó bornak is kell a cégér – a borok elhivatott szakértőit, a legjobb pesti éttermekben dolgozó sommeliereket évente meghívják Szekszárdra, hogy megmutassák, megismertessék velük ezekbe a nem akármilyen palackokba kerülő borokat. 

Négy éve a Takler, majd a Bodri és a Heimann pincészet, s a pandémia miatt kimaradt év után hétfőn az Eszterbauer pincészet volt a találkozó helyszíne. Itt Sebestyén Csilla Nemzetközi Borakadémikus volt a szervező, a háziasszony. Ő hat évig dolgozott, mint sommelier Andrew Fairlie 2 Michelin csillagos éttermében, s most tolmács is volt, ugyanis a vendég előadó, Eric Zwiebel master sommelier, aki nemzetközi szinten a szakma csúcsát képviseli, angolul beszélt. A világlátott szakember olyan extra tudást adott tovább, amelyet a hazai sommelierek a szakkönyvekben nem találnának meg. Beszélt más országok hasonló adottságú borvidékeiről, borházasítási szokásokról, s dicsérte a szekszárdi palackot, ami specialitásával felhívva a figyelmet, külföldön is ismertebbé, s így kedveltebbé teszi az itteni különleges, egyedi borokat. Szólt arról, hogy az itteni szőlőfajták, s borok milyen lehetőséget találhatnak a nemzetközi piacokon, s taglalta azok gasztronómiai szerepét. 

Az Eszterbauer pincészetben tartott szakmai találkozóra a tizennyolc legnevesebb, külföldiek által látogatott budapesti étteremben dolgozó sommelier-ket hívta meg tizenegy szekszárdi borászat, azzal a céllal, hogy az itteni borvidék a világ bortérképén is egyre jelentősebb helyet kapjon. Mert, mint azt Sebestyén Csilla – sok éves külföldi tapasztalata alapján – mondta, a szekszárdi bor ma még inkább itthon híres, annak ellenére, hogy több termelőnek vannak komoly exportsikerei. Külföldön az ismertsége még nem az igazi. Hogy ez javuljon, abban sokat segít a szekszárdi palack, ugyanis az idegenek nem a termelő nevét jegyzik meg, hanem a borvidékét, ahonnan a kedvelt bor származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában