Média a Családért

2022.01.26. 14:00

Magyarországi szerzőket és határon túli újságírókat is díjaztak

Kácsor Zsolt író-újságírónak ítélte a Média a Családért Alapítvány a 2021. évi Média a Családért-díjat a Népszavában megjelent, Irigység című írásáért – derült ki a Budapesten megtartott ünnepélyes díjátadón.

Vizin Balázs

Potápi Árpád János Péter Beátának, a Liget.ro székelyföldi hírportál munkatársának gratulál Fotó: Bogdan Bobocescu / Beküldött kép

Az írás azt örökíti meg, hogy miként rendel egy hatgyermekes család egy balatoni büfé előtt és a szülők hogyan kezelik a különböző korú gyermek folyton változó igényeit.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a díjátadón hangsúlyozta, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan cselekvő közösség, amely építeni tud rombolás helyett, amely visszaadja a jóba vetett hitünket és amely segít szebbé tenni a világot. Közlése szerint hisz abban, hogy egy jobb világnak a legfontosabb alkotóeleme az a kicsi sejt, amelyet családnak nevezünk, mert ott éljük meg a szeretetet és ott érezzük magunkat biztonságban. Ez sokáig természetes zsigeri belső tudása volt az emberiségnek, ám posztmodern korunkban éppen ezek a természetes értékek kérdőjeleződnek meg és a nyugati világ egy része, véleményformáló gondolkodók támadják a család intézményét. Ha nem tartjuk meg a józan eszünket, ha nem őrizzük meg a cselekvőképességünket, akkor könnyen elnémítanak bennünket, ezért fontos, hogy a média tudósítson a családok fontosságáról – figyelmeztetett Lévai Anikó.

A magyarországi szerzők mellett határon túli újságírókat is díjaztak. Ennek apropóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról szólt, hogy ma cselekvő együttműködés köti össze nemzetünk közösségét, ami a világ különböző pontjain élő magyar családok cselekvő együttműködése is egyben. Ez azt jelenti, hogy cselekvő nemzetté váltunk, amit a magyar intézményrendszer megerősödése tett lehetővé – tette hozzá.

Ugyanakkor – folytatta – ezeréves múltjára, keresztény nemzeti kultúrájára büszke nemzet vagyunk, az elmúlt évtized teljesítménye, pedig a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar családok bevonásával végzett munka eredménye – fűzte hozzá a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője. Ha a nemzetünk alapját jelentő családok erősek, akkor a nemzet is erős lesz, ezért közös feladatunk a családok támogatása – mondta Potápi Árpád János.

A különdíjat átadó Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár úgy vélekedett: a magyar kormány bizonyította, hogy nem csak beszél a családról, hanem tesz is érte. Ugyanis a kormányzat 2010 óta három és félszeresére növelte a családtámogatások mértékét, az otthonteremtési programnak pedig a legfontosabb célja, hogy biztos tető kerüljön a magyar családok feje fölé. A fiataloknak segítséget nyújtanak az életkezdéshez, az időseknek pedig visszaadják azt, amit korábban elvettek tőlük, mindennek pedig az a célja, hogy Magyarországon minden vágyott és tervezett gyermek megszülessen. A magyar jövő egyenlő a magyar családok jövőjével - mondta Zsigó Róbert.

A Média a Családért Közönségdíjat Uzsalyné Pécsi Rita vehette át a Magyar Kurírban megjelent, az öregkorral foglalkozó írásáért. A Külhoni Média a Családért-díjat Péter Beáta romániai újságíró verhette át a liget.ro weboldalon megjelent a gyermekek szorongását feldolgozó írásáért, a külhoni közönségdíjat pedig a szerbiai Magyar Szó munkatársa, Kállai G. Nikoletta kapta, aki egy olyan apáról írt, aki három gyermek nevelése mellett folyat egyetemi tanulmányokat. Különdíjban részesült Farkas Adrienne, a Kossuth Rádió munkatársa egy a gyász megélésével és feldolgozásával foglalkozó, a Kossuth Rádióban elhangzott műsoráért.

Kácsor Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy az egymillió forintos díj egy részét rászoruló újságírók és nehéz helyzetben lévő szerkesztőségek támogatására kívánja fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában