Az állatorvos válaszol

2022.01.19. 15:30

Megfertőzheti a koronavírus a háziállatokat?

A koronavírus megjelenése óta a médiából áradó információknak „köszönhetően” sok ember amatőr virológus, infektológus, epidemiológus lett, bővítsük tehát ezeket az ismereteket az állatok koronavírus-fertőzöttségéről is.

B. M.

Illusztráció: Shutterstock

Mindjárt az elején szögezzük le: jelenlegi ismereteink szerint a kutya és a macska semmilyen veszélyt nem jelent az emberre ebből a szempontból – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

Ez a vírus több állatfajnál, így a kutyáknál, macskáknál is évtizedek óta ismert potenciális kórokozó (ami azt jelenti, hogy a vele való fertőzöttség nem feltétlenül okoz betegséget). Legelterjedtebb formája enyhe lefolyású gyomor-bélgyulladást okozhat, amely az esetek többségében néhány nap alatt spontán gyógyul, illetve diétával és kezeléssel gyorsítani lehet a gyógyulást, megelőzve a bakteriális szövődményeket. 

Vagyis ez a legveszélytelenebb vírusok egyike, leszámítva a macskák fertőző hashártya-gyulladását okozó variánsát, ami az emberre egyáltalán nem veszélyes. 

Az új emberi koronavírus (eredete még vitatott, egyes médiaforrások szerint mesterségesen létrehozott) jelenlegi ismereteink szerint bár megfertőzheti a kutyákat, de rajtuk észrevétlenül megy át és azok egymást sem fertőzik meg. Ne felejtsük: a vírussal való fertőzöttség nem egyenlő a megbetegedéssel! 

A macskák ugyan esetenként megbetegedhetnek és egymásnak is átadhatják a vírust, de mielőtt bárki megijedne, fontos hangsúlyozni: emberre ez idáig nem történt visszafertőződés e két állatfajtól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában