A jogász válaszol

2022.01.20. 12:30

Mi szükséges az eltartási szerződéshez?

Legutóbb egyebek között arról esett szó, hogy a tartási szerződést, ami a köznyelvben eltartási szerződésként ismert, minden esetben írásba kell foglalni, mert csak így érvényes.

Dr. Kiss Edit ügyvéd. (Fotó: K. A.)

A tartásra jogosult cserébe az ellátásért, majd az illő eltemetés fejében valamilyen vagyontárgy, jellemzően ingatlan tulajdonjogát ruházza át a tartásra kötelezett részére, tájékoztatott Vesztergombiné dr. Kiss Edit. 

A tartási szerződés bizalmi jellegű megállapodás, azaz a tartási szerződést személyesen kell teljesíteni és azt a jogosult is csak személyesen veheti igénybe, a feleket pedig fokozott együttműködési kötelezettség terheli. Ugyanakkor a tartási szerződés megkötésekor nem lehet előre meghatározni, hogy a jogosultat milyen hosszú ideig kell a kötelezettnek eltartania, ezeket a szerződéseket „szerencseszerződésnek” is nevezik. 

Az írásba foglalt szerződés megkötésekor azt sem lehet kiszámítani, hogy a végén a tartásért kapott ellenérték arányban fog-e állni a nyújtott szolgáltatás értékével. Éppen a szerencsejellegre tekintettel a szerződés később nem támadható meg arra hivatkozva, hogy az eltartott által adott ellenszolgáltatás értékéhez képest az eltartó által nyújtott szolgáltatás aránytalanul csekély értéket képvisel.

Ugyanakkor a kialakult bírói gyakorlat jó erkölcsbe ütközőnek tekinti az olyan szerződést, amelynek megkötésekor a kötelezett tisztában volt azzal, hogy vállalt kötelezettségét biztosan csak rövid ideig kell teljesítenie például azért, mert a jogosult súlyos betegségben szenved. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában