Koronavírus

2022.01.23. 15:00

Mik az omikronos gyermek tünetei?

Gazsó Rita

Dr. Barna Györgyi, házi gyermekorvos (Fotó: W. G.)

– Influenzajárványok idején jellemző folyamatos betegforgalom, többféle fertőzés jellemzi az elmúlt hónapokat ősz végétől. Jelenleg 80–90 beteg jelentkezik egy-egy rendelés alkalmával, egy részük személyesen, míg a többiek telefonon, online módon és most főként az óvodás korosztály érintett – tájékoztatta lapunkat Dr. Barna Györgyi tolnai házi gyermekorvos, aki szerint ez rendkívül magas, kiugró szám.

Mindez azért történik, mert korábban, a járványidőszak alatti korlátozások idején kevesebb fertőzéssel találkozott a gyermekek szervezete, így lehet erős az immunrendszerük, de minden korábbinál fogékonyabbak a különböző megbetegedésekre. Mostanában éppen egy gyomor-bélrendszerrel összefüggő járvány söpört végig a gyerekek körében.

A gyermekorvos elmondta, Covid-gyanús esetekben – előzetes, telefonos bejelentkezés után – végeznek gyorsteszteket, de ezek nem mindig mutatják ki a fertőzéseket, ha biztosak akarnak lenni, PCR-tesztet javasolnak. Koronavírusos betegeik jellemző tünetei a korábbi hullámoknál is előforduló torokfájás, magas láz. Köhögést alig, viszont hányást, hasmenést, hasi panaszokat annál inkább tapasztalnak. A covidos gyermekek szervezetét a fertőzés nem viseli meg olyan mértékben, mint a felnőttekét: rövidebb, magas lázzal járó állapot után gyorsan, akár két-három nap alatt meggyógyulnak.

Dr. Barna Györgyi úgy tapasztalja, az oltott gyerekek is lebetegedhetnek, de az ő tüneteik kevésbé hevesek, mint az oltatlanoké. A szülők még mindig féltik a kisebbeket az oltástól, pedig fontosabb lenne, ha minél több gyermek kapná meg a vakcinát. Addig sajnos egymást érik a kényszerszünetek az iskolásoknál, egy-egy pozitív teszt esetén ugyanis egész osztályok kerülnek karanténba. Egyelőre a 12–17 éves korosztály oltása indult be, ők általában túl vannak a második körön, de fontos lenne a megerősítő vakcinát is kérniük, amennyiben 4-5 hónapnál több idő eltelt az utolsó óta – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában