Az állatorvos válaszol

2022.01.05. 18:10

Mit tegyünk, ha a kutya köhög?

Az őszi-téli időszakban a légzőszervi betegségek sokkal gyakoribbak és nehezebben gyógyulnak.

B. M.

Borítóképünk illusztráció. (Fotó: MW)

Fotó: Szabó Imre

A hideg levegő lassítja a légutak nyálkahártyáján lévő csillók működését, ezért ezek kevésbé hatékonyan képesek kifelé sodorni a mikrobákat. Érdemes megjegyezni, hogy a cigarettafüst és egyéb irritáló anyagok is hasonló hatásúak, ezért a lakásban tartott állatokkal egy légtérben nem tanácsos dohányozni – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937–1906) tulajdonosa.

Az első tünetek általában a tüsszögés, orrfolyás. Ezután, ha nem következik gyógyulás, jelentkezik a köhögés, amely kezdetben általában száraz, később hurutossá válik. A köhögés csillapítása a betegség kezdetén és enyhébb esetekben ellenjavallt, hiszen ez is egy jelentős védekező mechanizmusa a szervezetnek, amellyel igyekszik a légutakból eltávolítani a kórokozókat. Ezért csak a súlyos, kínzó köhögést kell csillapítani, amikor azt látjuk, hogy a betegség nem jó irányban halad. Célszerű ennek megítélését állatorvosra bízni.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos

Amivel nem követhetünk el hibát, az a köptető hatású gyógyszerek átmeneti adása száraz köhögés esetén (csak napközben, este már nem!), és nyákoldók alkalmazása hurutos köhögés esetén, amikor a nyúlós, tapadó váladék nem tud felszakadni és eltávozni a köhögés segítségével. Antibiotikumokat csak akkor szabad igénybe venni, amikor valóban szükség van rájuk, vagyis ha a betegség erősebbnek bizonyult az immunrendszernél – legtöbbször stressz és egyéb lelki okok miatt. Rossz általános állapot esetén minél előbb érdemes állatorvoshoz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában