Kutyavilág

2022.01.03. 20:00

Óévbúcsúztató alatt sok eb rohan világgá

A kutyatulajdonosok döntő többsége aggodalommal várja az új esztendőt. A petárdázással vegyített tűzijáték valóban riasztó hatással van az ebekre. A szerencsésebbeket befogják, de ilyenkor akadnak óhatatlan veszteségek is.

Szeri Á., Brunner M., Farkas E.

Biztonságban töltötték a szilvesztert a szekszárdi menhely lakói. (Fotó: Makovics Kornél)

Kedves Kutyatulajdonosok! Kérünk mindenkit, hogy az elkövetkező négy napban különösen figyeljenek kutyáikra! Ma már hallottuk az első tűzijátékokat. Ha a kutyáik felügyelet nélkül vannak, zárják be őket biztonságos helyre. Lássák el őket telefonszámos bilétával, nyakörvvel! 

Ezt a felhívást a Szekszárdi Kutyamenhely tette közzé tavaly december 29-én, tekintettel a korábbi, hasonló időszakok elkeserítő tapasztalataira. Az óév utolsó, illetve az új év első napjai ugyanis visszatérő dörejek közepette telnek el, s ez a hanghatás súlyos, időnként szó szerint pusztító hatással van a derék négylábúakra. Ám nem csak rájuk.
 
– A madarak is riadtan menekülnek ilyenkor, de a kisgyermekek többsége sem tud pihenni – mondta el lapunknak Fiáth Szilvia, a szekszárdi menhely vezetője. – A tűzijátékból származó következmények tehát nem csak a kutyákat és a kutyatartókat sújtják. Meg­győződésem, hogy ezekben a napokban a tűzijáték, illetve a petárdázás olyan „szórakozás”, ami kevés embernek okoz örömöt, ám jóval többnek csak gondot és szenvedést. Ez a foglalatosság szó szerint látványosan szembemegy a környezet megóvását szorgalmazó, általános törekvéssel.

Fiáth Szilvia hozzátette: a szilveszteri tűzijátékok miatt eddig nem kellett elkóborolt ebeket fogadnia a menhelynek, ám ez nem jelenti azt, hogy a megyeszékhelyen és környékén ne lett volna a dördülések miatt megszökött állat. Egyikük tragikus véget ért, Mözsön elütötte a vonat. A menhelyvezető végezetül azt is megjegyezte, hogy a maga részéről – s ebben, véli, nem csak a kutyás társadalom ért vele egyet – örömmel üdvözölné a hatóságok erőteljesebb ellenőrző szerepét tűzijáték- és petárdázásügyben.

A paksi menhely honlapján több friss bejegyzés is igazolja, hogy az atomvárosban és környékén szilveszterkor rájárt a rúd a jobb sorsra érdemes ebekre. Csámpán egy kutya idegen háznál keresett menedéket. Csámpa és Dunaszentgyörgy között egy hölgynek két kutyát sikerült befognia. Egy fekete, hosszabb szőrű, tacskószerű kutya az autópályáról letérve indult el Paks felé. Ezek az esetek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. 

– Az óévvégtől mostanáig tizennyolc elszökött, majd hozzánk beszállított kutyát szolgáltattam vissza gazdáiknak – vont mérleget Gál Tiborné, a paksi menhely vezetője. – Mindezen túl három kutyát autók ütöttek el a közelben, kimentem a helyszínekre, de bár ne tettem volna, mert mostanáig is nehezen tudom feldolgozni a szörnyű látványt. Szilveszter napján a menhelyen voltam, látni kellene a tűzijátékozóknak azt, hogy ilyenkor, a dörrenéseket hallva, miként viselkednek az állatok. Üvöltenek félelmükben és próbálnak menekülni. Szerencsére nálunk az összes kutya kerítésen belül maradt, mert ügyeltünk rájuk és idejében biztonságos helyre zártuk valamennyit.

Gál Tiborné végezetül a drávaszerdahelyi példát ajánlotta az összes illetékes figyelmébe. A község önkormányzata ugyanis úgy döntött, hogy a tűzijátékra szánt pénzből tápot vásárol. 
Felajánlásuk nyertese a paksi menhely lett, ez azt jelenti, hogy a létesítmény hamarosan kétszázezer forint értékű állateledelt kap. 
Háborús övezetben találják magukatBonyhádon évről évre egyre többen használnak tűzijátékot, ami a kisállatoknak hatalmas stresszforrást okoz. 

– A petárdázás és a tűzijáték-használat miatt a város ilyenkor a kutyák számára háborús övezetté válik – mondta el Filamelláné Kis Melinda, a Kíra Völgységi Kutyamentő Egyesület elnöke. – Emiatt most szilveszterkor is sok eb szökött meg. Szerencsére a legtöbbet már megtaláltuk, hála a helyiek segítségének, akik a kétségbeesett, szökött ebeket befogták. 

Szilveszterkor Bonyhádon is sok kutya elszökött, de a legtöbbet sikerült már megtalálni, befogni (Fotó: Máté Réka)

A Tamási Állatvédő Egyesület tagjainak is nagyon sok dolga akadt a szilveszteri petárdázások miatt. Közösségi oldalukon mutatták be a menekülő, eltűnt és végül megkerült kutyákat. A Pincehelyen megtalált magyar vizsláról szóló posztban azt írták, sajnos nem mindenki volt ilyen szerencsés, több elütött és elveszett kutyusról tudnak. Arra kértek, mindenki figyeljen a környezetében és segítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában