Istentisztelet és koszorúzás

2022.01.17. 09:30

Országos megemlékezés helyszíne lesz a héten Bonyhád

Állami megemlékezésnek ad otthont Bonyhád január 19-én, azaz szerdán.

Vizin Balázs

Balog Zoltán református püspök is köszöntőt mond Fotó: Vajda János / MW

A magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja alkalmából zajló program ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a római katolikus templomban, ahol Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke mond köszöntőt és hirdet igét. Az istentiszteleten közreműködik Felföldi László pécsi megyés püspök, Kondor Péter evangélikus püspök, Wigand István plébános, Aradi András evangélikus esperes, Mészáros Zoltán református lelkész, továbbá a Rónai Józsefné Német Nemzetiségi Kórus.

Az istentiszteletet, majd a templomban felszólalók megemlékező beszédeit követően a Tolna megyei németek elhurcolásának és elűzetésének emlékművének átadásával egybekötött koszorúzási ceremóniával folytatódik a program. 


A megemlékezésre nagy számú vendég érkezik. Fogadásukhoz parkolóhelyek biztosítása is szükséges. Ebből adódóan a reggeli, délelőtti órákban a város központi részén parkolási korlátozással kell számolni – olvasható Bonyhád közösségi oldalain. Ahogy az is, hogy a meghívottak számára tartják fent a Táncsics utcai parkoló teljes területét, a Szabadság téri egy részét, valamint a város rendezvényterénél (Kaszinókert) lévőket. Az említett parkolókat január 18-án, kedden, este 20 órától lezárják. 


A magyarországi németek elűzetése 1946. január 19-én kezdődött, amikor az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény elindult Budaörsről Németország irányába. A második világháború végén, valamint az azt követő időszakban a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba, illetve telepítettek erőszakkal vissza Németországba több tízezer német nemzetiségű magyar állampolgárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában