Fejlesztés

2022.01.29. 20:00

Pezsgőgyárat épít a Mészáros Pincészet Szekszárdon

Eddig is készítettek a szekszárdi Mészáros Pincészetnél pezsgőt, de a mennyiség még nem volt jelentős – mondta Mészáros Péter borász. Az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére kiírt pályázat egyik nyertese a szekszárdi borász volt, aki száznegyvenmillió forintos támogatásból egy pezsgőgyártásra alkalmas üzemet szeretne felépíteni még az idei évben.

Mauthner Ilona

Mészáros Péter: a rozéból is készülhet majd pezsgő. Fotó: M. D.

Szekszárd Eddig is készítettek a szekszárdi Mészáros Pincészetnél pezsgőt, de a mennyiség még nem volt jelentős, mondta Mészáros Péter borász. Készítettek egy alapbort, majd abból egy budafoki pezsgőmester segítségével készült el a kész pezsgő. A jövőben ezen szeretnének változtatni, vagyis egy olyan adóraktárt építenének, ahol évente több mint tízezer palack pezsgő – tankban és tradicionálisan, palackban erjesztett minőségű – készülne el. 

– Egyre divatosabbak a pezsgők, gyöngyöző és habzó borok, keresik ezeket a vásárlók. Ez adta az ötletet arra, hogy mi is megpróbálkozzunk vele, mondta a fiatal borász. Elsősorban chardonnay, pinot noir, pinot blanc szőlő lenne az alapanyag, de akár kuriózumként kadarkával is próbálkoznánk. A pezsgőnél nagyon fontos, hogy a felhasznált szőlőnek jó savai legyenek, és a cukorfoka ne legyen túl magas. 

A Mészáros borászat nagy területen gazdálkodik, a Szekszárdi borvidéken 250 hektáron termelt szőlőt dolgoznak fel, így a szüreti időszakot is korábban tudnák kezdeni, hiszen a pezsgőnek való szőlőt már szeptember elején szedhetik. 

Mészáros Péter elmondta, az elnyert 140 milliós támogatásból biztosítani tudják magát az épületet és a gyártáshoz szükséges eszközöket is. A tradicionális pezsgőket két évig kell érlelni, így erre külön állandó hőmérsékletű helyiséget is kell biztosítani, valamint állványokat, rázóasztalt. 

Terveik szerint év végén már az új épületben is folyna a munka, sőt a pezsgőhöz szükséges szőlőt már oda szüretelnék. De addig is, amíg az új üzemben elkészül a pezsgő, a piacnak nem kell nélkülöznie a Mészáros Pincészet tankpezsgőjét, hiszen a jövő hónapban palackozzák, ezt követően pedig már az éttermekben, szaküzletekben is megvásárolható lesz. 

Szekszárdon is és az ország több borvidékén is egyre divatosabb, hogy a neves pincészetek is készítenek pezsgőt, igaz jellemzően a már említett formában: az alapbort elkészíti a borászat, a kész pezsgőt pedig valamelyik erre szakosodott üzem végzi el. 

A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az ele­ganciát, a kifinomultságot, a különlegességet – így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője. Sok más termékkel együtt a hazai pezsgőfogyasztásra is jellemző a szezonalitás, a pezsgők közel hatvan százaléka a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy. A hazánkban előállított pezsgők jelentős részét, a termelés háromnegyedét a hazai piacon értékesítik a gyártók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában