Egészségmegőrzés

2022.01.20. 15:30

Rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

Az idei, XVI. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet január 17-22-e között tartják. A Mályvavirág Alapítvány felhívó kampányához csatlakozva a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája (EFI) a közösségi média adta lehetőségeket kihasználva ebben az évben is szeretné felhívni a lakosság figyelmét a méhnyakrák megelőzésének fontosságára, lehetőségeire.

Vizin Balázs

Illusztráció: Shutterstock

– Világviszonylatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a méhnyakrák a nőket érintő rossz­indulatú daganatok között a 4. leggyakoribb megbetegedés és halálok is egyben – mondta Szili Lívia. Az EFI egészségfejlesztő munkatársa hozzátette, Magyarországon előfordulását tekintve a 7–8. helyen áll. 

A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján – folytatta Szili Lívia – a 2018-as évben 1074 új méhnyakrákos esetet fedeztek fel, és a 2019-es évben 470 magyar nő halt meg egy olyan betegségben, ami rendszeres citológiai szűréssel és a HPV-oltás beadatásával megelőzhető lenne. 

Az egészségfejlesztő szakember kiemelte, a Bonyhádi járásban a 2014–2018-as évekre vonatkozóan a Népegészségügyi Elemzési Központ által működtetett Információs Rendszer által képet kaphatunk a halandóság, valamint a daganatos megbetegedések területi egyenlőtlenségeiről. A Standardizált Halálozási Hányados számításával a halandóság területi egyenlőtlenségeire, míg a Standardizált Megbetegedési Hányados segítségével a megbetegedések területi egyenlőtlenségeire mutat rá. 

– A méhnyakrák az egyetlen olyan daganatfajta, amit ha időben felfedeznek, szinte 100 százalékban gyógyítható. Ezért fontos a hölgyeknek évente felkeresniük a nőgyógyászukat citológiai vizsgálat érdekében, valamint kérniük gyermeküknek az ingyenes HPV-oltást – hangsúlyozta Szili Lívia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában