Jogerős ítélet

2022.01.23. 09:30

Részegen rátámadt, megütötte a nagymamáját

Ihárosi Ibolya

Többször bántalmazta az idős nőt az agresszív férfi (illusztráció, Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A harmincéves férfi már hatszor volt büntetve, rendszerint garázdaság és testi sértés miatt. Jelen ügyben is testi sértés miatt ítélte el a Tamási Járásbíróság egy év nyolc hónap börtönbüntetésre. Ezenfelül két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Meg kell fizetnie közel kétszázhetvenezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet jogerős, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A vádlott általános iskolát végzett, szakképezettséget nem szerzett, alkalmi munkákból él. Nőtlen, de korábbi kapcsolatából két kiskorú gyermeke van, akik után tartásdíjat nem fizet. Egy Tolna megyei faluban lakik az édesanyjával és a nagymamájával. A vádlott 2020. június 22-én előzetes szóváltás után bántalmazta az anyját és a nagyszülőjét, valamint betörte a bejárati ajtó üvegét. A rendőrség a hozzátartozók bejelentése nyomán távolságtartási eljárást indított el. A bíróság ezután ki is mondta, hogy a férfi hatvan napig nem mehet az édesanyja és a nagyanyja közelébe.

Ennek ellenére már július 25-én délután - erősen ittas és bedrogozott állapotban - megjelent a háznál, ahol egyedül volt otthon a nagymamája. Az idős asszonytól azt kérte számon, hogy miért jelentették fel a rendőrségen. Minden előzetes vita, vagy veszekedés nélkül, az ágyban fekvő, akkor 73 éves nőhöz lépett és ököllel, nagy erővel többször arcul ütötte, majd minden átmenet nékül lefeküdt mellé aludni. A sértett az arc, a bal szemhéj és a körüli terület zúzódását szenvedte el és eltörött az orrcsontja. Utóbbi nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek számít.

A szakértői vélemények szerint a vádlott sem a vizsgálat, sem pedig a bűncselekmény elkövetése idején nem szenvedett kóros elmeállapotban, amely miatt képtelen, vagy korlátozott lett volna tettei következményeinek felismerésében, illetve az annak megfelelő cselekvésben. A bírósági ítélet szerint a férfi a bűncselekmény elkövetésének idején szokványos ittasság állapotában lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában