Könyv

2022.01.26. 11:30

Szekszárdiak történetei mesélnek a földi pokolról

A napokban lezárult az anyaggyűjtés és a szerkesztési munkákkal folytatódik annak a könyvnek a készítése, mely a második világháború szekszárdi vonatkozásait mutatja be.

Steiner Viktor

Leventék frontra küldött utolsó csoportja Bakó Jenő oktatóval (1943).

Az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület gondozásában készülő könyv „A 2. világháború szekszárdi stációi” munkacímet viseli. A fejezetek kezdő képei a Szent János és Pál-kápolnában levő stációk fotói lesznek. A kápolnában megtalálható eredeti festmények neves művész, a Bölcskén született Kegyes József alkotásai. Az egyesület ezzel is erősíteni kívánja hagyományőrző tevékenységét.

A könyvben név szerinti sorrendben jelennek meg a világháború azon szekszárdi hősei, áldozatai, akik szerepelnek a különféle hivatalos felsorolásokban, illetve akiknek a hozzátartozói anyagot szolgáltattak – mondta el dr. Szabó Géza, aki dr. Nagy Janka Teodórával egyetemben szerkesztőként dolgozik a könyv elkészítésén. Hozzátette, a könyvben a háborúban meghalt vagy fogságba esett katonák történetei mellett korabeli levelek, naplók és összesen mintegy 600 fénykép kap helyet. 

Ezen túlmenően a kötet bemutatja majd többek között az itthon maradottak, de a deportáltak történeteit is, melyekről az időszakot megélt szekszárdiak is mesélnek. Utóbbiak között olyan is akad, aki elmúlt száz éves, amikor korabeli élményeiről és emlékeiről kérdezték és azóta már elhunyt. A szerkesztő megjegyezte, egyre kevesebben vannak, akik saját emlékeik alapján számolhatnak be a háború ideje alatt, valamint a világégést közvetlenül követő időszakban átéltekről.

Sorakozó az egykori Gömbös Gyula laktanya előtt (1940).

Tudatta, rengeteg értékes anyag érkezett a 150 oldalasra tervezett könyv összeállításához. Az anyaggyűjtést egyébiránt már korábban lezárták volna, ám az utolsó pillanatban rendre érkeztek érdekes és a közlésből kihagyhatatlan írásos és képi emlékek. Az eredetileg tervezetthez képest azért is csúszik a könyv megjelenése, mert a koronavírus-járvány hátráltatta a munkát, melynek szerves részét képezte az idős emberek személyes megkérdezése – árulta el dr. Szabó Géza.

Azért, ha valaki birtokában van olyan anyag, élmény, melyet szeretne megosztani, azt a következő egy-két hétben még megteheti – hívta fel a figyelmet.

Dr. Szabó Géza arról is szólt, hogy nehéz munkán vannak túl. Mint azt részletezte, ez a főként a fiatalabb korosztály tagjai számára a múlt ködébe vesző történelmi időszak sok család számára közelebb van, mint hinnék. Mint fogalmazott, sokan vannak, akiknek a történtek – elhurcolt hozzátartozóik halála okán – még mindig fájó pontnak számítanak. Annyira fájónak, hogy beszélni sem szeretnének róla.

A szerkesztő elmondta, a könyvet – mely hozzásegítheti az olvasót ahhoz, hogy jobban megértse a mai Európát jellemző viszonyokat – elsősorban a szekszárdiaknak szánják, hogy tanulságul szolgáljon számukra.

A kötetet a tervek szerint júniusban – a könyv elkészítését gondozó alsóvárosi egyesület szervezésében minden évben megtartandó – Szent János és Pál-kápolna Búcsúján mutatják majd be.

Kovácsné Lengyel Klára, az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület elnöke elmondta Mint folytatta, a könyv elkészítéséhez nagyon sok támogatást kaptak Bíró László tábori püspöktől, az egyesület egyházi elnökétől. Nemcsak a stációkra való címbeli utalás ötlete származik tőle, de az előszót is a szekszárdi származású püspök írja, illetve írta a kötethez.

Kovácsné Lengyel Klára elnök elmondta, az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület tagjainak a februári farsangi bál alkalmával kívántak beszámolni arról, hol tart a könyv elkészítése. A bál – melyen Bíró László is részt vett volna – azonban a járványhelyzet miatt elmarad. 

Már a negyedik könyv készül az egyesületnek hála

„A 2. világháború szekszárdi stációi” című könyv már a negyedik olyan könyv lesz, mely az egyesület gondozásában jelenik meg. Előbb a „Szekszárd alsóvárosi emlékek” I-II. című kötetek, majd a fent említett „Hősök voltak és áldozatok – szekszárdiak a nagy háborúban” kötet készült el, mindegyik dr. Nagy Janka és dr. Szabó Géza szerkesztésében. A gyűjtések során sok információ, anyag került elő a családoktól a második világháború szekszárdi vonatkozásairól, nem szerették volna veszni hagyni ezeket, mivel kötelességüknek érzik az ősök emlékének ápolását. 

Hagyomány-műemlékvédelmi munkájukat is folytatják, az általuk életre keltett „ Kiskápolna” felújításiának folytatását, állagmegőrzését Elekes Eduárdné, Frai Kató néni lánya szorgalmazza az Egyházzal karöltve.

Az egyesület várja és köszöni azon magánszemélyek adó egy százalékkal kapcsolatos felajánlását, akik fontosnak érzik az általuk végzett értékőrző tevékenység támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában