Időközi választás lesz

2022.01.16. 14:17

Többen is pályáznak a visszavonuló faddi polgármester helyére

Wessely Gábor

Fülöp János tizenhat év szolgálat után vonul nyugdíjba (Fotó: Wessely Gábor)

Mint arról már a TEOL.hu is hírt adott, Fülöp János faddi polgármester egészségügyi okok miatt visszavonul. Információink szerint hárman kezdték meg a kampányolást, hárman gondolják komolyan, hogy indulnak a településvezetői poszt megszerzéséért. A nevek egyelőre nem publikusak, és persze még bővülhet a kör. 

Fülöp János 16 éven keresztül irányította a Faddon és Domboriban folyó munkát, menedzselte a fejlesztéseket. 


Az utódról időközi választáson döntenek majd a nagyközség lakói. Ennek időpontja még bizonytalan. Szeretnék megtartani a voksolást az országgyűlési választásokkal egy időben. A polgármester ezzel kapcsolatban állásfoglalást kér a Nemzeti Választási Irodától. A járvány miatti rendkívüli helyzet idején ugyanis módosulhatnak a helyi, időközi választásra vonatkozó szabályok. Sok minden függ attól, hogy Áder János köztársasági elnök melyik vasárnapra írja ki a parlamenti választásokat. (Közben kiderült, hogy április 3-án lesz.) 


A faddi jegyző, dr. Percsi Elvira – aki egyben a helyi választási iroda vezetője is lesz – azt mondja, hogy sok tennivaló vár a lehetséges jelöltekre. Miután megkapják a hitelesített aláíró íveket, össze kell gyűjteniük annyi ajánlót, amennyi ahhoz szükséges, hogy felkerülhessen a nevük a szavazólapra. 


Ezt mindig a szavazásra pillanatnyilag jogosultak lélekszáma alapján számolják ki. Faddon 100 és 110 között szokott lenni. 


Ha megvannak a kellő támogatottságot élvező jelöltek, akkor sorsolással döntik el, hogy milyen sorrendben kerüljenek fel a szavazólapra. Mindezt egyeztetik a Nemzeti Választási Irodával, s a kinyomtatott szavazólapokat Budapestről megkapva kerülhet sor a voksolásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában