Fórum

2022.02.23. 11:30

A fejlődéshez kellene egy műszaki képzés

Milyen legyen Szekszárd az évtized végére? Erről szólt az a két fórum, amelyet a városháza dísztermében tartottak csütörtökön.

Szepesi László

Az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. készíti el a megyeszékhely fenntartható városfejlesztési stratégiáját. Ez a 2021–27-es Európa Uniós fejlesztési időszak szekszárdi alapdokumentuma, amely ahhoz kell, hogy a város a rendelkezésére álló több mint 5 milliárd forintnyi forrást fel tudja használni. „A jövő formálását a szekszárdiak igényeit figyelembe véve kell megvalósítani, ezért kérjük ki a civil szervezetek, a vállalkozók és a cégek vezetőinek véleményét, javaslatait, ötleteit”  – mondta a tanácskozáson Gyurkovics János alpolgármester. 

Az ötletbörzét dr. Mérei András, az Ex Ante Kft. szakembere vezette. Előbb a szekszárdi civil szervezetek képviselői beszéltek elképzeléseikről, arról, hogy milyen városban szeretnének élni 2030-ban. Szóba került a település tisztasága, amely ma még jócskán hagy kívánnivalót. Mert ugyan voltak szemétszedő akciók, de még sokat kellene formálni az emberek gondolkodásmódját, és persze tenni is együtt kell a tisztaságért. Megemlítették, hogy a város külső részein kellenének szemétgyűjtő konténerek, mert egyre többen laknak a völgyekben, korábbi tanyákban, s onnan a szemét ma nem ritkán az erdőkbe kerül.

A civilek is szóvá tették, később a vállalkozók is megerősítették, hogy szerintük a fejlődéshez nagyon kellene a városban felsőfokú műszaki képzés, hiszen csak Szekszárdon legalább húsz gépgyártó üzem van, oda is és a Paks II.-höz is kellenek magasan képzett, nyelveket is tudó szakemberek. Szóltak a sérültek, hátránnyal élők érdekében is, akiknek több megértésre, segítségre lenne szükségük, és munkahelyet is kellene teremteni számukra. Egy javaslat pedig a zöld felület növelését, fák ültetését, park kialakítását szorgalmazta, egy másik pedig, hogy a régi strand helyén legyen egy idősek otthona. A civil workshop vége felé merült fel az igény, hogy gyakrabban, talán kéthavonta kellene ilyen találkozókat tartani, akkor a sok jó javaslat biztos könnyebben valósággá válna. 

Ezt követően a vállalkozókkal, cégek vezetőivel folytatódott a jövő tervezése. Az áramszolgáltató szakembere kezdte azzal, hogy náluk is gondot okoz a képzett munkaerő hiánya. Folyik ugyan a duális szakmunkásképzés Szekszárdon, de tapasztalataik szerint a jelenlegi képző intézet még nem elég erős ahhoz, hogy a feladatot el tudja látni. Említette azt is, hogy mérnököket is nagyon nehezen találnak. Arról örömmel beszélt, hogy a karbon-semlegesség megvalósítása érdekében az ország 2030-ra 6500 megawatt szolár teljesítmény beépítését tervezte, s ennek fele már elkészült.

Szekszárd munkaerő-megtartó képessége is szóba került. Elmondták, a pandémia miatt kényszerből bevezetett otthoni munka, a home office bebizonyította, hogy nem kell mindenkinek a korábban szokásos munkahelyén dolgoznia. A digitalizáció fejlődésével az is megvalósítható, hogy a távoli cég alkalmazásában lévő szakemberek saját szekszárdi otthonukban dolgozzanak a számítógép mellett.

Ugyancsak az elvándorlás csökkenését szolgálta az a javaslat, hogy épüljenek itt cégek, ugyanis az elmúlt húsz évben nem történt olyan beruházás, amely termelő egységet hozott volna létre. Ahhoz pedig, hogy legyen is elegendő szakember, vonzóvá kell tenni a szekszárdi letelepedést, ami többek között jelenti a szolgáltatások és a kereskedelem fejlesztését is. Ez utóbbival kapcsolatban ismét elhangzott az oktatás további fejlesztésének fontossága, mert a kereskedelemben sincs elegendő jól képzett szakember. 

Ugyanakkor azt is kifejtették, jó lenne Szekszárdon az elektronikus vásárlás támogatására egy árulerakatot létrehozni, hogy ne csupán budapesti központtal működjön az e-kereskedelem. 

Ez a workshop kezdete volt a városfejlesztési stratégia kialakításának. Minden bizonnyal lesznek újabb tanácskozások, találkozások, s addig is a pesti cég egy kérdéscsomagot küld a jövő kialakításában érdekelteknek, hogy a válaszok alapján az igényekhez legjobban igazodó terv készüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában