Akadálymentesítés

2022.02.24. 11:30

A fogyatékkal élőket segítik

A Volánbusz Zrt. az akadálymentes hozzáférés szempontjából minősíttette autóbusz-állomásait, igyekezvén megteremteni ezzel az esély­egyenlőséget a közösségi közlekedésben. Tolna megyében hét autóbusz-állomás kapta meg az ezzel kapcsolatos tanúsítványt, ismertették közleményükben.

Brunner Mónika

A kerekesszékesek, vakok és gyengénlátók, idősek és mozgásukban korlátozottak, babakocsival közlekedők, siketek, nagyothallók és kognitív zavarral élők számára fontos szempontokat vizsgál az Access4you a tanúsítási eljárása során. A tanúsított állomások legalább egy speciális igényű érintetti csoport minimum követelményeinek megfelelnek.

Tolna megyében a következő autóbusz-állomások kapták meg a tanúsítványt:

  • Szekszárdon a helyi és a helyközi autóbusz-állomás, amely akadálymentes kerekesszékesek, babakocsis kismamák és idősek, mozgáskorlátozottak számára. A terület akadálymentesen megközelíthető. 
  • A Bonyhád autóbusz-állomás pályaudvara kellően széles gyalogutakról és kerekesszékes lehajtókkal rendelkező gyalogátkelőhelyeken keresztül megközelíthető. 
  • A Dombóvár autóbusz-állomáson a peronok megközelítése kerekesszékkel lehetséges. A jegypénztár bejárata előtt előlépcső és épített rámpa segíti a bejutást. 
  • A Gyönk, Paks, Tamási autóbusz-állomás pályaudvara kerekesszékkel akadálymentesen megközelíthető.

A tanúsítvány során a kerekesszékesek és mozgássérülteknek számára tehát a legfontosabb, hogy akadálymentesen közelíthessék meg a peront, ahonnan menetrend szerinti akadálymentes járműre szállhatnak fel. Az idősek és mozgásukban korlátozottak, a babakocsival közlekedők számára maximum tizenöt centiméter a szintkülönbség a peronnál az úttest és a járdaszegély között, az időseknek, mozgásukban korlátozottaknak van leülési lehetőségük. 

A siketek számára a jegypénztárnál okoseszköz és kontakt online jeltolmács-szolgáltatás, a nagyothallók számára indukciós hurok elérhető (mobillal, külső mikrofonnal, vagy telepítve). A vakoknak taktilis vezetősáv áll rendelkezésre az első ajtóig, a gyengénlátóknak pedig kontrasztos szegélyeket vagy kontrasztos vezetősávot, valamint nagyméretű üvegfelületeket érzékelhető kialakításban biztosítanak. A kognitív zavarral élők számára a peronokat egyértelműen jelölik, a táblákat kontrasztosan alakítják ki.

A Volánbusz a mindennapokban és fejlesztései során is arra törekszik, hogy a speciális igényű utasok is igénybe vehessék szolgáltatásait. A helyi járatokban közlekedő autóbuszok nyolcvan, míg a helyközi járatokban közlekedő autóbuszok negyvenhárom százaléka alacsony padlós vagy alacsony belépésű, így a fedélzet kialakításának és a felszállást lehetővé tévő rámpának köszönhetően kerekesszékkel vagy babakocsival is könnyen igénybe vehetők.

A 2018 óta tartó flottafiatalítási program keretében történő beszerzések során is elsősorban ilyen autóbuszok érkeznek a társasághoz. Természetesen normál padlós járművek közlekedtetésére is szükség van. Az infrastrukturális fejlesztések, állomásfelújítások minden esetben az akadálymentesítés szempontjainak figyelembevételével valósulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában