Sajtótájékoztató

2022.02.15. 17:31

A gazdaság remek teljesítménye tette lehetővé a 13. havi nyugdíjak kifizetését

Ezekben a napokban a magyarországi nyugdíjasok a februári mellett megkapják az Orbán Viktor miniszterelnök által megígért, és a kormány által jóváhagyott 13. havi nyugdíjat, kezdte sajtótájékoztatóját kedden Szekszárdon Horváth István országgyűlési képviselő.

Szepesi László

Horváth István a keddi sajtótájékoztatón Fotó: Makovics Kornél

Mint azt Horváth István tájékoztatóján hangsúlyozta, ezt a nyugdíjat tizenkét évvel ezelőtt vette el az emberektől az akkori kormány, s az elmúlt bő évtizedben élt a szándék, hogy visszakapják az emberek. Ehhez viszont a politikai akarat és szándék mellett megfelelő gazdasági teljesítmény is kellett – folytatta –, hogy forrást tudjanak biztosítani a megvalósításához. Az elmúlt tizenkét év következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően most jött el az idő, amikor ezt meg lehetett valósítani. 

Lehetővé vált az is, hogy nyugdíjasokon kívül a dolgozók, a családosok és a fiatalok is pluszösszeghez jussanak, így februárban érkezik az első emelt összegű minimálbér, a családok visszakapják tavalyi SZJA-befizetésüket, a 25 év alattiak pedig felvehetik első SZJA-mentes fizetésüket. 

Ez a folyamat tavaly novemberben kezdődött, akkor nyugdíjprémiumot kaptak a nyugdíjasok, majd januártól 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Eredetileg a társadalom negyedét kitevő, köztük 48 ezer Tolna megyében élő nyugdíjastól elvett 13-ik havi juttatásának visszaépítését négy évre tervezték, de, mivel a tavalyi gazdasági teljesítmény 7,1 százalékos volt, ezt már idén megtették. 

A nyugdíjak postai kézbesítése február 9-én elkezdődött és folyamatos a kifizetés a hónap során. Megkapják a pénzt a hozzátartozói nyugellátásban, az özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, a korhatár előtti és szolgálati ellátásban részesülők, a rokkantnyugdíjasok és a rehabilitációs ellátásban részesülők is. Ez a többletjuttatás, amelyet két és félmillió ember kap meg, 370 milliárd forintot tesz ki, mondta Horváth István. 

Nagy örömet jelentett a magasabb összeg a Szekszárdi Polgári Nyugdíjas Egyesület majd félszáz tagjának, mondta elnökük, Bóvári Jánosné, Olgi néni. Tagjaik négyötöde 75 év felett van, legtöbben orvosok, pedagógusok, és nem minimális nyugdíjat kaptak, de ez újabb lehetőséget ad, hogy segítsék unokáikat, vagy többet kiránduljanak, s ne csak a tévénézés jelentse a szórakozást. Nem beszélve arról, hogy legtöbbjüknek már költeni kell orvosságokra, amelyek ára jelentősen emelkedett. 

Megkérdeztük: Mire költi a nyugdíjtöbbletet?

Örül a többlet pénznek Wesselyné Lenkey Ildikó is, hiszen végigdolgozta egész életét és úgy gondolja, igazán megérdemli, miként a többi nyugdíjas is, ezt az anyagiakban is mutatkozó megbecsülést. Hogy mire költi?  Az unokákra, meg saját magára. A Baranya-völgyben van egy kis tanyája, kellene oda néhány gyümölcsfacsemete, s egy-két eszköz a kertészkedéshez.

Wesselyné Lenkey Ildikó

A több nyugdíjnak mindenki örül, még az is, aki nem Fideszes, mondja Simon Jánosné. Hálás vagyok a sorsnak, hogy megkaptuk. Én a TB-nél dolgoztam, férjem pedig a nyomdából ment nyugdíjba, mindig beosztással éltünk, jól gazdálkodtunk a pénzzel. Régóta tudom, hogy ezt megkapjuk, eddig még nem terveztük el, hogy mire költjük, de jó tudni, hogy tervezhetek.

Simon Jánosné

Csonkáné Forrai Magdolna rokkantnyugdíjas, és ő is megkapta a tizenharmadik havi nyugdíjat. Vállalkozó volt 17 évig, előtte a Mecsek Füszértnél volt állásban, de dolgozott Ausztriában is házigondozóként, betegápolóként. Németországba szeretne menni, ebben segíti a kapott pénz. Az unokája hét hónapos, most nagyon örül annak, hogy tud vinni nekik ajándékot is.

Csonkáné Forrai Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában