Magyarság KicsiNagykövete

2022.02.03. 14:00

A gyerekek gyökeret és szárnyat kapnak a versenysorozattal

A határon innen és túl élő magyar nemzetiségű gyerekeket szólítja meg a Generációk Találkozása Egyesület és a Jövőt Építők Generációja Egyesület közös programja, a Magyarság KicsiNagykövete.

Munkatársunktól

Pekari Bernadett tantestületi értekezleten ismertette a felhívást (Fotó: Mártonfai Dénes)

A 10-12 év közötti kisdiákok többfordulós, játékos versenyen ismerhetik meg szülővárosukat, környezetüket, de a megoldásra váró feladatok során a hazaszeretet, a kultúra, a sport tisztelete és a család fontosságának érzése is elmélyül bennük. 

A megmérettetés hazánk tizenkilenc megyéjén és a fővároson túl öt határon túli, magyarok lakta régióra terjed ki, kapcsolatot teremtve a belföldi és külhoni gyerekek között. A műveltségi, kreatív és kincskereső feladatokkal színesített verseny során legjobban teljesítő diák elnyeri a Megye KicsiNagykövete, a második, harmadik és negyedik helyezett a Megye KicsiAttaséja címet, és ők képviselhetik megyéjüket majd az országos megmérettetésen.

 – Tavaly­előtt, gyakorlatilag kísérleti jelleggel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hirdettük meg és bonyolítottuk le a Magyarság KicsiNagykövete-programot – ismertette az előzményeket Strack Mária ötletgazda. – Megkerestünk több mint százhatvan iskolát, az érdeklődés elsöprő volt, közel hétszázan jelentkeztek. 

A kezdeményezés híre Tolna megyébe is eljutott, már több általános iskola is kézhez vette a felhívást. Közéjük tartozik mások mellett a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és AMI is. – Hétfői értekezletünkön ismertettem a felhívást a tantestülettel – adott tájékoztatást lapunknak Pekari Bernadett intézményvezető. – Nemcsak jómagam, hanem valamennyi pedagógus kollégám fontosnak és hasznosnak tartja a versenysorozatot, melyhez természetesen csatlakozunk.

Ugyancsak messzemenő támogatásáról biztosította a szervezőket Orbán Attila. Tolna Megye Közgyűlésének alelnöke elmondta, hogy örömmel vállalta a Tolna megyei fővédnök szerepét. Mindehhez Strack Mária hozzátette, hogy a jelentkezés határideje még nem zárult le. Február 6-ig még sok Tolna megyei kisdiák bizonyíthatja tudását az Okos Doboz felületen.

Rejtett kincseket kell keresniükA február végén zajló, második fordulóba az első száz legeredményesebb fiatal juthat be. Ezekre a tanulókra kincskeresés és tudáspróba vár. Szüleikkel és testvéreikkel, akár még házi kedvencükkel is közösen fognak útra kelni, hogy bejárva lakóhelyüket, közösen keressék meg annak rejtett kincseit. Egy tablettel és segítőikkel felvértezve vágnak majd neki a kalandnak, a kincskeresés végén pedig megmutathatják, hogy mit tanultak a verseny során.

A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó diák elnyeri a Megye KicsiNagykövete – a második, harmadik és negyedik a Megye KicsiAttaséja – rangot. A március végére tervezett fináléban ők képviselik az adott megyét és mérettetik meg magukat a Magyarság KicsiNagykövete címért – ismertette a folyamatot a program megálmodója, aki azt is elárulta, hogy az első Megye KicsiNagykövete a megszerzett tudás, elismerés és sok új barát mellett egy családi balatoni nyaralást és egy új tabletet is nyer. Emellett valamennyi döntőbe jutott versenyző szép ajándékot kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában