Szomorú évforduló

2022.02.06. 18:10

A hős brigadérosra emlékeztek Szekszárdon

Ünnepélyes megemlékezés volt ma délután a város határában, a Béri Balogh-szilfánál.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Ott, ahol a megáradt Cinka-pataknál Habsburgok oldalán harcoló rác határőrök 1710. október 28-án, egy őcsényi lakos árulása folytán, bekerítették és elfogták a csapatával visszavonuló Béri Balogh Ádámot, Rákóczi leghűségesebb katonáját.

A brigadérost, aki csapatával a dunántúli hadjáratban szeptember elején  Kölesdnél megverte a főként rác lovasokból álló császári csapatot, elfogása után ígéretekkel próbálták rábírni átpártolásra, de ő hű maradt Rákóczihoz, ezért 1711. február 6-án reggel Budán kivégezték.

A szomorú nap évfordulóján, a szilfa mellett dr. Gesztesi Enikő, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöke, korabeli feljegyzésekből idézve emlékezett, emlékeztetett a majd háromszáz évvel ezelőtt történtekre. A hős brigadérosról legendák szólnak. Szellemét idézte Garay János is, aki a szilfa mellett írta Csatár című versét. Béri Balogh Ádám kardját sokáig a szekszárdi múzeumban őrizték, ám vélhetően akkor, amikor az hadikórház lett, eltűnt. 

Az ünnepség végén tárogató hangja mellett megkoszorúzták a fa melletti emlékművet, s meggyújtották az emlékezés gyertyáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában