Képzés

2022.02.08. 15:20

A jelzőrendszer utolsó láncszeme a falugondnok

A falu- és tanyagondnokok elméleti és gyakorlati felkészítésére fókuszál a tavaly decemberben indult képzés, amit a megyei önkormányzat szervez, és a munkakör betöltéséhez kötelező elvégezni.

R. G.

A tanfolyamon hasznos tudnivalók hangzottak el. Beküldött kép.

A falu- és tanyagondnokok alapvető szociális és jogi ismereteket sajátítanak el, mondta Csörsz Klára gyakorlatvezető. A Závodon rendezett fórumon kiemelte, a falu- és tanyagondnokoké egy bizalmi állás, amit helyben jól ismert emberek töltenek be, s ők azok, akik a vidék megtartó erejét növelik. 

A képzéshez tartozik kommunikációs tréning, gépjármű üzemeltetési- és elsősegély-nyújtási ismeretek, a helyi környezet védelme. A falugondnok a jelzőrendszer utolsó láncszeme, ők vannak a legközelebb a lakossághoz, a problémákhoz – hangsúlyozta. A képzés Szekszárdon zajlik, a gyakorlati foglalkozásokat a kistelepüléseken szervezik. 

A „tanulókat” gyakorlott, a munkakört régóta betöltő kollégák, úgynevezett szeniorok támogatják, ők látják el hasznos tanácsokkal a jövő falu- és tanyagondnokait. Ezek a szenior mentorok segítenek szakmai együttműködést kezdeményezni a helyi intézmények szakembereivel, civil szervezetek vezetőivel, védőnővel, óvónőkkel, a kultúra felelőseivel, az egyházak képviselőivel, polgárőrökkel.

Követik a jelölt napjait, majd együtt értékelik ki a végzett munkát. A falu- és tanyagondnokok a képzés végén egy tizenöt oldalas dolgozatot írnak, amelyben bemutatják saját településüket, a szociális ellátórendszerben elfoglalt helyüket, szakmai személyiségfejlődésüket.

A závodi fórumon a képzés tizenkilenc hallgatója mellett a települések polgármesterei is részt vettek, akik így egy kicsit beleshettek a komoly tradíciókkal bíró munkakör kulisszái mögé. Magyarországon jelenleg több mint 1600 településen működik falu- és tanyagondnoki szolgálat, korábban a hatszáz lélekszám alatti falvaknak, majd a nyolcszáz alattiaknak lehetett falugondnoka, 2021 januárjától pedig az ezer fő alattiak is bekerültek a sorba. 

Tolna megyében hatvanöt településen dolgozik falu- és tanyagondnok, azaz mondhatni, hogy számszerűségében relatív telítettség van. Szakmai szempontból azonban mindig van fejleszteni való, hogy a szolgálatok a változó társadalom szociális, közösségi igényeinek megfelelhessenek – mondta el Csörsz Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában