Közgyűlés előtt

2022.02.10. 18:10

A kulturális bizottság Ódor Jánost javasolja a megyei múzeum élére

Szekszárdon a város közgyűlésének ülése előtt az önkormányzat bizottságai megtárgyalják a napirendre kerülő témákat, így csütörtökön két testület is így tett. Délelőtt a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság tartotta ülését, délután pedig a Kultúra, Civilszervezetek és Városmarketing Bizottság tanácskozott.

Szepesi László

Gréczí-Félegyházi Gyöngyvér (balról) és dr. Főfai Klára igazgatósági vezető a bizottsági ülésen Fotó: Makovics Kornél

A szociális bizottság tagjai, Gréczi-Félegyházi Gyöngyvér elnökletével megbeszélték, hogy áprilisban a Bölcsődék Világnapján, illetve a nyári szünetben, mikor a bölcsődék legtöbbje zárva lesz, hogyan oldják meg a kisgyerekek ellátását, felügyeletét. A terv az, hogy vagy a Muskotály utcai kis bölcsődében lehetnek a gyerekek, vagy egy-egy bölcsődei csoport működik majd.

Tárgyaltak még a szociális célú tűzifa-ellátásról, s megállapították, hogy az SZ+C Kft. teljesítette a szerződésben vállaltakat, 162 családhoz elvittek a tűzifát.

Délután a Csötönyi László vezette Kultúra, Civilszervezetek és Városmarketing Bizottság ülésezett. Megtárgyalták idei munkatervüket. Ebben szerepel a civil szervezetek éves munkájának megismerése is, amelyre a pandémia miatt az előző két évben nem került sor.

Ez a bizottság ellenőrzi azt is, hogy a képviselők teljesítették-e az előírásoknak megfelelően vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüket. Megállapították, hogy ezt a közgyűlés minden képviselője megtette.

A bizottság legtovább a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatói pályázatát tárgyalta. A jelenlegi igazgatónak ugyanis a negyedév végén lejár megbízatása, ezért a tisztség betöltésére a város pályázatot hirdetett. Erre egyedül a mostani igazgató, Ódor János jelentkezett, s pályázatában részletesen taglalta terveit.

A több mint félszáz oldalas programot előzőleg megismerték, megtárgyalták a múzeum dolgozói, és a mostani tanácskozáson részt vett dr. Vizi Márta, mint szakszervezeti vezető, és az üzemi tanács vezetőjeként Lovas Csilla. Szóba került a következő években megoldandó feladatok során több gondot okozó tényező. Így a szűkös raktárállomány, amely a további kutatást is akadályozhatja. A múzeum 800 ezer műtárgyat őriz több helyen lévő raktárakban, amelyek közül csak kevés fűthető, temperálható.

A központi épület, amely az országban az elsők között felépített vidéki múzeumok egyike, a belső átalakítások ellenére sem minden szempontból megfelelő. Kellenének még szociális helyiségek. Szó volt a takarításról is, azt korábban a múzeum alkalmazottai végezték, de 2016-ban ezt a lehetőséget elvették, azóta külső cég takarít, ami nem minden szempontból szakszerű, és nem megfelelő a műtárgyak védelme sem. Mellesleg ezért most többet kell fizetni, mint a korábban elbocsájtott takarítók fizetése lenne.

A feladatok között szó esett még a digitalizálásról, amely ma is lényeges, a következő években viszont alapvető fontosságú lesz. A tanácskozáson beszéltek még a múzeum látogatottságáról. Az igazgató elmondta, azt az idegenforgalom növelése hozna több látogatót, a turizmus fejlesztése viszont mások feladata, de, tette hozzá, az összefogás ebben segítséget jelentene. 

Részt vett a bizottság ülésén Csapláros Andrea, a szakmai grémium vezetője, a szombathelyi múzeum igazgatója, aki elmondta, sok hasonló pályázatot látott, de ilyen alaposat, nagyszerűen kidolgozottat még egyet sem. Ezt egyébként megismerték a szekszárdi múzeum dolgozói is, és a pályázat, valamint az igazgató eddig végzett munkájának alapján 33 – 7 arányban úgy voksoltak, szerintük a következő 5 évben is Ódor János legyen az igazgató.

Egyhangú szavazással ezt javasolja a közgyűlésnek elfogadásra a kulturális bizottság is. Ha ott is így döntenek a képviselők, s az illetékes minisztérium sem emel vétót ez ellen, április elsejétől újabb öt évre Ódor János lesz a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában