Konferencia

2022.02.16. 20:00

Bemutatták Szekszárd klímastratégiáját

Klímatudatosságot erősítő, szemléletformáló konferenciát tartott Szekszárd Önkormányzata február 16-án.

Farkas Eszter

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit (Fotó: Makovics Kornél)

– Az éghajlatváltozás kérdése mindig is foglalkoztatott, mivel mielőtt idekerültem több mint negyven évet a mezőgazdaságban dolgoztam. Az utóbbi évek tapasztalata alapján a klímaváltozás kérdése nagyon égető lett. A város éves szén-dioxid kibocsátása kétszázezer tonna, 2021 decemberében fogadta el Szekszárd a klímastratégiáját, amelyben megfogalmazzák, hogy harminc százalékkal szeretnék ezt a mennyiséget csökkenteni. Ebben mindenkinek nagy a felelőssége, hogy komoly eredményeket tudjunk elérni – mondta el a konferenciát megnyitó beszédében Gyurkovics János alpolgármester. 

– A fő kereteket, a fő irányokat kell meghatározni a klímastratégiában, amelynek természetesen kellően specifikusnak kell lennie. A kibocsátási szerkezetet vizsgálva egyértelmű, hogy Szekszárdon az energiafogyasztás a legmarkánsabb – emelte ki a város klímastratégiáját bemutató előadásában dr. Sági Zsolt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft szakmai igazgatója. Ezt követően dr. Mezei László képviselő, a gazdasági és pénzügyi bizottság tagja a klíma-alkalmazkodás főbb hatásait járta körbe Szekszárd város fejlődésében. 

A délelőtt folyamán dr. Döbrönte Katalin fenntarthatósági szakértő a klímaalkalmazkodás városi kihívásairól tartott előadást, végül Tóth Melinda Szekszárd éghajlati kitettségéről beszélt. A konferencián felmérték a jelenlévők karbonlábnyomát, majd négy kerekasztal beszélgetést folytattak az energiafogyasztás, energiahatékonyság; a slow város, zöld felületek, erdők megkötő képességéről; a körforgásos gazdaság lehetőségeiről Szekszárdon és a fenntartható életmód témakörében.

Sétálható helységek létrehozása

Manapság a napi rutinunkba beépült az autóhasználat. A KSH adatközlése szerint 2020-ban már majdnem elérte a négymilliót a közúti gépjármű-állomány Magyarországon. Ugyan az autóhasználat praktikus és időt takarít meg, drága és jelentős a karbonkibocsátással jár. A gyaloglás és kerékpár használat lenne a fő cél, azonban ehhez az életmódváltáshoz rövid távolságon belül kell lennie otthonunknak munkahelyünktől, a közintézményektől és az üzletektől, valamint a gyalogos útvonalaknak jól kiépítettnek és biztonságosnak kell lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában