Megyei körkép

2022.02.08. 17:30

Bíznak benne, hogy idén már megtarthatják az összes rendezvényüket

Pályázatokat nyújtanak be a Tolna megyei önkormányzatok, kistelepülések önkormányzatai, bízva abban is, hogy meg tudják tartani az idei évben az összes rendezvényüket.

Brunner Mónika

Nagy siker volt az elmúlt évben a szüreti mulatság Magyarkesziben. Bíznak benne, hogy az idén is így lesz Fotó: Kiss Albert

Klubecz Istvánné, Nagyszékely polgármestere lapunknak elmondta: a Magyar Falu Programban pályáznak, hogy az óvoda épületének tetőszerkezet-cseréjét, szigetelését és tornaszobával való kibővítését el tudják végezni, a Rákóczi utcai utat, a Pincehelyi utcai járda egy részét, valamint a tizenhárom éves köztéri játszóterüket felújíthassák. Belügyminisztériumi pályázatot is beadnak a Kossuth utca egy részének rendbetétele érdekében. Nagyszékelyen négyszázhuszonkilencen laknak. Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt tizenketten betegedtek meg a településen. 

Frei-Kovács Mónika, Kalaznó polgármestere elmondta, hogy önkormányzatuk tizenegy pályázat beadása előtt áll februárban, előkészítésükön jelenleg éjjel-nappal dolgoznak. Kommunális és közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés, bértámogatás, a ravatalozó, a művelődési ház és a polgármesteri hivatal felújítása, útfelújítás, valamint ingatlan vásárlása kapcsán egyesületük is a Magyar Falu Programban pályázik, a belterületi járdák javításának támogatásért pedig a Belügyminisztériumhoz fordultak. TOP Plusz pályázatuk sikerében is bíznak: közel kétszázmillió forintból a Béke utcában a csapadékvizet szeretnék rendezni. Kalaznón az idei évben elkezdik a megnyert egyedi szennyvíztárolók kiépítése pályázat kivitelezését, ez ötvenegy ingatlant érint, ebből negyvenhat magán-, öt önkormányzati tulajdonban van. Hamarosan elkezdik a Magyar Falu Programban nyertes pályázat kivitelezését is: felújítják a község játszóterét. 

– Reméljük, hogy meg tudjuk tartani rendezvényeinket. Május hetedikén lesz a Tolnai Zöldút programban nyolc település összefogásával egy gyalogos teljesítménytúránk, melyre várjuk a túrázókat. Különösen a németek betelepítésének 300. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség megtartásában bízunk, amit az idei nyárra tervezünk – mondta. Kalaznó lakosságszáma múlt év január elsején, egy éve, százötvenkét fő volt, de az elmúlt évben legalább tíz fő költözött a községükbe. – A járványt tekintve idén mindössze két-három koronavírusos megbetegedésünk volt – tette hozzá a polgármester. 

Kovács Erzsébet, Magyarkeszi polgármestere lapunknak elmondta, hogy a Magyar Falu Programban önkormányzatuk a művelődési ház külső szigetelésére, belterületi út felújítására és alapítványi támogatásra pályázik. Már megnyert pályázatnak köszönhetően az idei évben külterületi utakat újítanak fel, a község parkjába dísznövényeket ültetnek, lesz falunap, főzőverseny. Mint ismertette: Magyarkeszi lakosságszáma ezeregyszáz fő, a településen van koronavírusos megbetegedés. Az időjárásnak megfelelően sokan tartózkodnak leginkább az otthonaikban, bízva abban, hogy mire jön a jó idő, a járványidőszak is lecsendesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában