Óvódások

2022.02.04. 20:00

Citerája hangjával plántálja a kicsikbe a népzene szeretetét

Horváth Andrea 35 éve dolgozik a sióagárdi óvodában; 1996 óta intézményvezetőként. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra, hangszere, a citera segítségével.

Wessely Gábor

A délelőtti foglalkozások és az ebéd után alszanak a sióagárdi óvodások, álmukat Dús-Kálmán Eszter óvodapedagógus vigyázza. A szerző felvétele.

Még 18 éves sem volt Horváth Andrea, amikor dolgozni kezdett a sióagárdi óvodában. Ennek immár 35 éve. Ma vezető óvónőként tevékenykedik, és nagy hangsúlyt fektet a kicsik zenei nevelésére, hangszere, a citera segítségével. Arra törekszik, hogy viselkedési, életvezetési mintákat adjon át családjában és az óvodában is. 

– A Garay-gimnázium óvónői szakközépiskolájában végeztem – ismerteti az indulását –, és a pályakezdésem úgy történt, hogy csütörtökön megkaptam az érettségi bizonyítványomat, hétfőn pedig munkába álltam. Nagyon segítőkész főnököm, mentorom volt, Tarlós Lászlóné, aki a Fecske Bábcsoporttal országos hírnévre tett szert. 

Fiatalon kezdett, és vezető is nagyon fiatalon, 26 évesen lett Horváth Andrea. Neki is van egy specialitása, aminek köszönhetően a sióagárdi óvoda más, mint a többi. Ez a valami a hagyományok ápolása. 

– Sióagárd népi kultúrája rendkívül gazdag – hangsúlyozza –, a viselet, a tánc, a zene csodálatos. Nem lehet elég korán kezdeni az értékféltésre való nevelést. Már óvodás korban megpróbálom a gyerekekbe plántálni főleg a népzene szeretetét, amit továbbvisznek magukkal. 

Horváth Andrea 1987-től óvónő, óvodavezetőként 1996-tól dolgozik.

Két oviscsoport és egy minibölcsőde alkotja a sióagárdi intézményt. Nyolc dolgozó foglalkozik 39 gyermekkel. Rengeteg fejlesztés történt az elmúlt években: felújították az épületet, az udvart, játékokat, tornaszereket vásároltak a Bozsik-programnak és más pályázati forrásoknak köszönhetően. Természetesen az első számú feladat a gyerekek fejlődésének elősegítése. 

– A zene is kiváló fejlesztőeszköz – mutat rá az óvodavezető. – Vannak gyerekek, akik azonnal, az első hangoktól ráéreznek, s vannak, akiket meg kell tanítanunk hallani a zenét. Szinte sosem marad el az eredmény. 

Ez egy nagyon szép hivatás, amely rengeteg örömöt ad. Csak be kell tartani az aranyszabályt, amit egykori mentoromtól vettem át: Tiszteld a szülőt, szeresd a gyereket, de nagyon! 

Két fia is lelkes hagyományápoló

Két fia van, mindketten lelkes hagyományápolók, zenélnek, táncolnak, a kisebb a szekszárdi Bartina együttes oszlopos tagja. Értéket őrizni és továbbadni. Ez a cél vezérli az óvónőt, amihez szerinte két dolog kell: az, hogy otthonról ilyen szemléletet hozzon, és az, hogy hiteles legyen. Törekvései megvalósításában segíti kedvenc népi hangszere, a citera. Van iskoláskorú zenekara is, mellyel már több kiváló minősítést szereztek. 

Mesterpedagógus fokozata is vanHorváth Andrea 1969-ben született. Sióagárdon él. Érettségit a szekszárdi Garay-gimnáziumban tett 1987-ben. Később, ugyancsak a megyeszékhelyen óvodapedagógusi diplomát (1997) és fejlesztőpedagógusi képesítést (2004) szerzett. Közoktatás-vezetői szakvizsgát is tett (2017) a BME Gazdaságtudományi Karán. Mesterpedagógus fokozatot 2020-ban szerzett. Szaktanácsadói feladatokat is ellát Tolna megyében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában