Szakmai fórum

2022.02.26. 11:30

Eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyar gazdák előtt

Szakmai fórumra invitálta a mezőgazdászokat a Nemzetgazdasági Agrár Kamara, melyet Dombóváron tartottak péntek délután az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán.

Munkatársainktól

Naszvadi Endre Zoltán a Dombóvári Gazdakör elnökeként köszöntötte a vendégeket, majd Pintér Szilárd, Dombóvár város polgármestere osztotta meg gondolatait. Elmondta, bízik Tolna megye megerősödésében az agrárium vonatkozásában is, és arra biztatta a jelenlévőket, hogy a jövőbeni lehetőségek mentén minél több olyan beruházást valósítsanak meg, amely kedvez a foglalkoztatás növekedésének. Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei elnöke kiemelte, hogy a 2022-es esztendőben is számíthatnak a gazdák az egységes kérelmek beadása kapcsán a szervezetre és felhívta a figyelmet a 2022. május 20-ra tervezett kamarai választásokra. 

A 2023-tól érvénybe lépő stratégia kiemelt támogatási rendszerével kapcsolatban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke többször is hangsúlyozta, hogy eddig nem látott forráslehetőségek nyílnak meg a magyar gazdák előtt, amelyek óriási felelősséget is jelentenek. Magyarországon egyedülálló társfinanszírozási folyamat indulhat el.

A kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós vidékfejlesztési források mellé. Így 2027-ig a II. pillér esetében ezáltal több mint 4300 milliárd forintnyi, az I. pillér esetében pedig mintegy 3300 milliárd forintnyi forrásfelhasználást tesz lehetővé a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének növelésére. Erre korábban nem volt példa az Európai Unióban. 

A Nemzeti Agrár Kamara és az Agrárminisztérium hatékony együttműködésének köszönhetően a KAP Stratégiai Tervet határidőre beadták, várhatóan a nyár folyamán elfogadják, és 2023. január 1-jével elindulhat a program. Ennek azért van jelentősége, mert így elég idő áll a magyar gazdák rendelkezésére a felkészülésben, tájékozódásban – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs. 

Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, 2010 óta látványos emelkedés volt tapasztalható az agrárgazdaságban, amely köszönhető a támogató politikának is. Olyan kormánnyal tudnak együtt dolgozni, amelynek nem csak a szavak szintjén fontos a vidék. Az elmúlt egy évben 1500 milliárd forint forráskihelyezés történt, melyből 900 millió forintot fordítottak a gazdák fejlesztésekre. 

A magyar kormány elkötelezetten épít a magyar agráriumra. A megújuló vidék, megújuló agrárium elnevezésű programjuk keretében új, prosperáló gazdaságot szeretnének létrehozni. Az elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődésre építenek. A jelenlegi gazdasági helyzetben a stabilitás és a kiszámíthatóság megteremtésén dolgoznak. Legfőbb céljuk a vidéki gazdaság és foglalkoztatás és a hazai élelmiszer-termelés megerősítése. 

Honatya látogatott a vállalathozA Tolnatej Zrt. új beruházásait tekintette meg tegnap délután Horváth István országgyűlési képviselő. Elkísérte őt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke, valamint Vendégh Edit, a NAK megyei szervezetének elnöke. A vendégeket Koller Attila, a vállalat vezérigazgatója, valamint Horváth György kereskedelmi igazgató fogadta és kalauzolta. A megbeszélésen szó esett a vidékfejlesztési lehetőségekről, a magyar termékek külföldi piaccal szembeni versenyképességének növeléséről, valamint a hazai élelmiszer-előállítás tekintetében az önellátás biztosításának stratégiai fontosságáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában