Kétirányú migráció

2022.02.18. 11:30

Fényűzés és nyomor: Kenyáról, az ellentétek országáról hallhatott előadást a közönség

Afrikáról volt szó szerdán délután a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi központjában. Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója, a Közszolgálati Egyetem hadtudományi doktori iskolájának doktorandusza tartott előadást, aki néhány hete járt Nairobiban, Kenya fővárosában.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Mint Tóth Klaudia előadásában elhangzott, az egyenlítő mentén fekvő Kenya fővárosa, Nairobi öt és fél millió lakosával a legnépesebb város Kelet-Afrikában. Maga az ország a koronavírus okozta gazdasági nehézségek és a vallási szélsőségességek ellenére a térség legstabilabb állama. A szinte robbanásszerű ütemben fejlődő főváros pedig felhőkarcolóival, impozáns épületeivel, köztereivel, gyönyörű nemzeti parkjával és a nyomortelepek kilátástalanságával az ellentmondások települése. 

Nairobi rendkívül megosztott, nagyok mind a gazdasági, mind a politikai ellentétek, s mert Kenya a kelet-afrikai térség egyik legmeghatározóbb keresztény közösségének ad otthont, a környező országok muszlim dominanciája miatt az ország a keresztény és muszlim ellentétek ütközőzónája. A vallási szélsőségek okozta konfliktusok mellett a dzsihádizmus okoz súlyos gondokat néha. Többször is volt a szomáliai dzsihád szervezethez köthető, emberek százainak halálát okozó terrortámadás Nairobiban. 

Tóth Klaudia a szakmai út során járt nyomortelepeken, menekülttáborokban, látta az elképesztő nincstelenséget. Elmondta, szaladtak utánuk a kéregető gyerekek, s nagyon köszöntek mindent. Az ott élők szomorú helyzetük ellenére mindig vidámak, mosolyognak, nyomorúságukban is előre néznek, keresve, hogyan tudják leélni ezt az életet. 

Míg a nyomornegyedekben tiszta ivóvíz sincs, kicsivel odébb, a város központja felé már a középréteg is öt méter magas betonfallal, azon pengés-drótos kerítéssel és elektromos védelemmel óvja a házait, s az elitek, a gyártulajdonosok vagy egyéb módon meggazdagodtak pedig európai szemmel nézve is fényűző luxusban élnek. 

Az ország a kelet-afrikai térség legnagyobb migráns- és menekültközösségének ad otthont. Főleg Szomáliából és a Tigray-konfliktus miatt Etiópiából jönnek Kenyába menekültek, s ott fél-, egymilliós táborokban élnek. Egyelőre, mert a kenyai kormány úgy döntött, hogy bezáratja ezeket a menekülttáborokat. Akkor pedig ki tudja, merre mennek, esetleg Európa felé indulnak-e majd az ott lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában