Portré

2022.02.17. 17:30

Fontos a gyorsaság, a pontos fogalmazás

Két új kolléga állt munkába február elejétől a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatánál. Az egyikük Badics Zoltán alezredes, aki harminc és fél éve szolgál a rendőrségen.

Ihárosi Ibolya

Badics Zoltán alezredes, aki több mint harminc éve szolgál a rendőrségen, már sajtóreferensként dolgozik (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az első megkeresésre határozott nemet mondott Badics Zoltán, aztán mégis megegyeztek és elvállalta az új feladatkört. Több mint 18 évet lehúzott az úgynevezett tevékenység-irányító központban, ebből 17 évig ügyeletvezető volt. Könnyű elképzelni, hogy ez a munka mennyire fárasztó, hiszen ez a telefonszám napi 24 órában elérhető. Ehhez alkalmazkodnak a beosztások. Korábban dolgozott a védelmi szolgálatnál és a tolnai rendőrőrsön is, ahol parancsnokhelyettes és bűnügyi alosztályvezető volt. Amikor 1991-ben felszerelt a rendőrségre a Szekszárdi Rendőrkapitányságon, dolgozott bűnügyi vizsgálóként.

Mindenképpen váltani szeretett volna, éppen a sok éjszakázás miatt, ami senki egészségének nem tesz jót. Végül a változtatás igénye szerencsésen találkozott a kínálkozó lehetőséggel. A rendőrségen szinte mindent le kell írni, e tekintetben tehát megvan a gyakorlata. A tényállások írásos rögzítése a véleménye szerint hasonlít a sajtó tájékoztatásához. A sajtó oldaláról nézve is úgyszólván ikertestvér e két dolog.

Hiszen a referenseknek egyáltalán nem az a feladatuk, hogy újságcikket írjanak, hanem hogy a tájékoztatásban benne legyen minden tény, adat és érdekesség, ami a krimikedvelő szélesebb közvéleményt érdekelheti, és nem zavarja a nyomozást. Ugyanakkor a megtörtént bűnügyek, balesetek közzététele a bűn- és a baleset-megelőzést is szolgálja. Cél, hogy minél gyorsabban eljusson az információ a sajtóhoz, ami szintén nem idegen követelmény az alezredes számára, hiszen a tevékenységirányító központban gyakorta azonnali döntésre és cselekvésre van szükség. És persze pontosságra, mert nem mindegy, hogy az adott település Petőfi terére menjen-e a segítség, vagy a baj a Petőfi utcában történt.

Társával, aki szintén a rendőrségen dolgozik, 31 éve élnek együtt Tolnán. Vannak állataik, macskák, kutyák és négy keresztlány pótolja a saját gyermekeket. Badics Zoltán tervei szerint ez lesz az utolsó beosztása. Feladatának tekinti, hogy minél több ismeretséget szerezzen, megtanulja az új munka részleteit és minél magasabb színvonalon teljesítsen. Ha újra kezdhetné az életét, fele-fele esélyt ad magának, hogy ismét a rendőri hivatást választaná. Eredeti végzettsége élelmiszeripari üzemmérnök, a rendszerváltás idején Baján elkezdett ugyan dolgozni a húsiparban, de mire a honvédségtől leszerelt, nem tudott elhelyezkedni. Rendőr ismerősei vetették fel ezt a másik lehetőséget, ami be is jött. 

Azt is megtudtuk tőle, hogy bűnügyes-párti, hiszen nagy elégtétel a megkárosított állampolgár számára, ha elfogják a bűnelkövetőket. Saját bőrén is tapasztalta mindezt, lévén szenvedő alanya egy betörésnek. Ő is erkölcsi elégtételként élte meg, hogy megtudta, ki volt a tettes. Ez jóformán többet jelent a sértetteknek mint a bírósági ítélet vagy akár a kártérítés. Új funkcióban közzé is lehet tenni ezeket a sikereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában